Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρισαν χθες οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η παραλία γέμισε με «αφρούς» με τους τουρίστες να φωτογραφίζουν το πρωτόγνωρο θέαμα.

Διαβάστε ακόμη: Χαλκιδική: Η 12χρονη Λεμονιά είναι η ηρωίδα της ημέρας - Έσωσε άνδρα από πνιγμό

Το Thessnews.gr παραθέτοντας βίντεο αναγνώστη, αναφέρει ότι για την εικόνα αυτή στην παραλία εκτιμάται ότι ευθύνεται το φαινόμενο του ευτροφισμού. Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, τις προηγούμενες ημέρες ο «αφρός» εμφανίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σιθωνίας Χαλκιδικής και λόγω του χθεσινού κύματος μετακινήθηκε προς την ακτή.

H εξήγηση των ειδικών 

«Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

«Βλέπουμε μια ένταση τον τελευταίο καιρό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στο Βόσπορο» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν είναι επικίνδυνο και επεσήμανε ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, μιλώντας στο Thessnews ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες τις Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες.

Όπως είπε ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA