Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εμπλεκόταν στην παράνομη διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών και αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό της Eurojust και με τη διαρκή συνδρομή της Europol, συμμετείχε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η 18χρονη Λυδία που είχε εξαφανιστεί

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν πέντε μέλη, ενώ διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, καθώς για την πραγματοποίηση της μεταφοράς λάμβανε για κάθε διακινούμενο από 2.000 έως 2.500 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της στη Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση εμπλέκεται από τον Ιούνιο του 2019 σε τουλάχιστον 56 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες συνελήφθησαν 35 οδηγοί διακινητές, 355 παράνομοι μετανάστες και κατασχέθηκαν 55 οχήματα, από τα οποία 52 ήταν οχήματα μεταφοράς και τα τρία συνοδευτικά οχήματα.

Η επιχείρηση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στην προανακριτική έρευνα συνεισέφεραν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Σουφλίου, Φερών, Ιάσμου, Τυχερού, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κατά την ημέρα της επιχείρησης συνεισέφερε επιχειρησιακά και κλιμάκιο της EUROPOL στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρησιακή υποστήριξη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρείχαν και οι διωκτικές Αρχές της Ουγγαρίας.

Χρησιμοποιούσαν πολυτελή αυτοκίνητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους. Συγκεκριμένα τα μέλη της στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στη χώρα μας. Στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης δύο ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, τρία αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων,τέσσερα πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.

Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέβαλλαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «EMPACT» του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής πανευρωπαϊκής δράσης, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στη Θεσσαλονίκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA