Μενού
  • Α-
  • Α+

O δείκτης που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς αλλά και τις Αρχές της χώρας είναι ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ. Η τάση με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι συνεχώς αυξητική, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα.  Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις αρχές Ιουλίου καταγράφεται αύξηση 539% στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την έλλειψη κρεβατιών. Επίσης ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της ηλικίας όσων νοσηλεύονται πλέον.

Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβόλιαστοι πιέζουν το ΕΣΥ: Αυξάνονται οι εισαγωγές, γεμίζουν ΜΕΘ

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ηλικίες από 21 ετών έως 90 ετών γι΄αυτό και οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», επαναλαμβάνει ο καθηγητής Πενυμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αύξηση κατά 539% από τις αρχές του μήνα 

  • 1η Ιουλίου: 33 εισαγωγές
  • 8 Ιουλίου:  59
  • 15 Ιουλίου: 101
  • 21 Ιουλίου: 173
  • 24 Ιουλίου: 178

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα στοιχεία του κορονοϊού στη χώρα μας οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή +22.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς. Παράλληλα η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μαγιορκίνης: Ως τον Δεκέμβρη το «τείχος ανοσίας» - Τέλος σε μέτρα το καλοκαίρι του 2022

Εν τω μεταξύ την ελπίδα του πως μέχρι του τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει το τείχος ανοσίας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας παράλληλα πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας κορωνοιού.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχείριση. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον ιό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος.  Όπως εξήγησε αναλυτικότερα, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό.

«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας ωστόσο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η πιθανότητα νοσηλείας  μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου. «Άρα μιλάμε για μια φοβερή προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί». Ερωτώμενος για το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας ο καθηγητής , έκανε λόγο για ένα 70% .

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό θα αποτελέσει «σημείο-κλειδί» για να δούμε δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία. Σημειώνεται πως αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες "πρωτογενείς αποτυχίες".

Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ευπαθείς, δηλαδή ανοσοκατέσταλμένοι ή ηλικιωμένοι πολίτες. Οι προαναφερθέντες εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν όντως τρίτη δόση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA