Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο - Στη μάχη και η Εκκλησία με την εγκύκλιο: Οι χριστιανοί ρωτούν, οι γιατροί μας απαντούν

Στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού μπήκε και η Εκκλησία, όπως είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (eurokinissi)
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (eurokinissi)

Με στόχο να παρακινηθούν πιστοί να εμβολιαστούν, αναγνώσθηκε σήμερα Κυριακή σε όλους τους ναούς εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που αποδομεί τους μύθους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα: «Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου». Χαρακτηρίζει δε «εξωπραγματικές θεωρίες» τα περί τοποθέτησης μικροτσιπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 30 Ιουνίου να συνδράμει την προσπάθεια. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δεσμευτεί λέγοντας: «είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πήγαν στις 13 Ιουλίου στη Μονή Πετράκη όπου συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό», η οποία διαρθρώνεται σε δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις, με σαφείς διευκρινίσεις για όλες τις απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από τους πιστούς. Ειδικότερα, δίνεται απάντηση εάν ο εμβολισμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα»: «Όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή "Δέλτα"».

Αναφορικά με την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού μετά τον αρχικό, η απάντηση είναι ότι «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση».

Επίσης, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα: «Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου».

Επιπρόσθετα, σε άλλη απάντηση τονίζεται ότι «Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ. Αυτά είναι εξωπραγματικές θεωρίες, οι οποίες βασίζονται σε μία λανθασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο». Εξάλλου, η ΔΙΣ προσθέτει ότι «τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή».

Πιστή στην Πάρο έσκισε την εγκύκλιο

Δεν έλειψαν τα απρόοπτα ύστερα από παρέμβαση της εκκλησίας μέσω εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε όλες τις εκκλησίες. Σε χωριό της Πάρου όταν τελείωσε η Λειτουργία και ήρθε η ώρα να διαβαστεί η εγκύκλιος ο ψάλτης αρνήθηκε να το κάνει. Τότε ο ιερέας πήρε ο ίδιος το έγγραφο και άρχισε να το διαβάζει στους πιστούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο parianostypos.gr, μια γυναίκα ανέβηκε στον άμβωνα, άρπαξε το έγγραφο από τα χέρια του παπά και το έκανε χίλια κομμάτια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#εμβολιασμός #Εμβόλιο #Ιερά Σύνοδος #Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος