Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φωτιά στην Αχαΐα: Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα - 16 οι τραυματίες, κάηκαν πάνω από 20 σπίτια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, όπου εκκενώθηκαν οικισμοί και δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, με 16άτομα να μεταφέρονται επίσης στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Αχαΐα - Νέο μήνυμα του 112: «Εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο»

Πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη, σε μια πύρινη κόλαση, με τις μανιασμένες φλόγες, οι οποίες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, αλλά και με τον χρόνο, προκειμένου να σώσουν ό,τι σώζεται.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται αυτήν την ώρα στην περίμετρο Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης ενισχύεται με δυνάμεις από όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Λόγγου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η περιοχή δεν κινδυνεύει πλέον από τη φωτιά.

Η κυκλοφορία, λίγο μετά τις 23:00 αποκαταστάθηκε στη νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών και στα δύο ρεύματα. Εχει διακοπεί σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Ζήριας.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία του Αιγίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες»

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιαλείας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν».  Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».

 

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας

Περίπου 110 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος«κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι - μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Καταγγελίες για αργοπορία

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου», υποστήριξε ο κ. Ντίνος. «Είναι τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται, πρόκειται για απόλυτη καταστροφή, πάνω από 20 σπίτια καήκαν. Πολλά σπίτια... Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», είπε. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.