Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε πολλές όλη την Ελλάδα με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου. Η δυσφορία είναι έντονη και ανάσες δροσιάς προσφέρουν στους χώρους εργασίας και στις οικίες τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες που σε τέτοιες καιρικές συνθήκες σώζουν ζωές και δεν θρηνούμε θύματα όπως πριν από μερικές δεκαετίες. Ο ισχυρότερος καύσωνας που «χτυπά» μετά το 1987, βρίσκει τη χώρα με καλύτερες υποδομές, ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ και η κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση ρεύματος. Με έξυπνα και μικρά «κόλπα», τόσο τα κλιματιστικά όσο και οι ανεμιστήρες μπορούν να προσφέρουν δροσιά και εσείς να... εξοικονομήσετε κιλοβατώρες. 

Κλιματιστικό και σωστή θερμοκρασία 

Τα κλιματιστικά έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να ισορροπήσουν τη δροσερή θερμοκρασία στον χώρο. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας, εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί. 

Τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία, σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα. Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά. 

Ανεμιστήρας με... παγάκια 

Ανάσες δροσιάς προσφέρουν εν μέσω καύσωνα και οι ανεμιστήρες. Τα παλαιότερα χρόνια που ακόμα δεν υπήρχαν τα κλιματιστικά πολύς κόσμος έβαζε μπροστά από τον ανεμιστήρα ένα μεγάλο μπολ με παγάκια. Καθώς ο ανεμιστήρας φυσούσε πάνω στα παγάκια έστελνε ένα κύμα δροσιάς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί όμως μόνο για να δροσίζει! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απωθητικό του ζεστού αέρα. Βάλτε τον έξω από το παράθυρό σας και ρυθμίστε τον να γυρίζει αριστερόστροφα ώστε να πηγαίνει τον αέρα προς τα έξω. Επίσης ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να δροσίσει ένα δωμάτιο σχεδόν όσο ένα κλιματιστικό αλλά με το 1/6 της κατανάλωσης του κλιματιστικού σε ρεύμα. Επομένως δεν είναι κακή ιδέα αντί για κλιματιστικό να βάλετε σε κάποιον χώρο ανεμιστήρα οροφής που λειτουργεί αυτόνομα αλλά και σαν υποβοηθητικό του κλιματιστικού. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA