Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 εστίες φωτιάς στην Ηλεία, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα και όπως πρόσθεσε, οι 4 ήταν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. «Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, επισήμανε και σημείωσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελώπιο. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου» είπε. Συνολικά - όπως είπε - μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 118 φωτιές. Όπως τόνισε, στην Ηλεία, επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, και το ρώσικο Beriev. Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα SMS που εστάλησαν από το 112 σε κατοίκους και επισκέπτες περιοχών όπου έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές αλλά και στη διάσωση κατοίκων με πλωτά μέσα στην Εύβοια. 

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

O κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι τα... δύσκολα είναι μπροστά. «Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα, ενώ πρόσθεσε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε. Ανέφερε δε ότι ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο «Δευκαλίων» και τις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Εύβοια: Η δραματική έκκληση εγγονής στους παππούδες της να φύγουν από τις Ροβιές

Υποψίες για σχέδιο εμπρησμού 

Εντονες είναι οι υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία. Αυτό υποστηρίζουν ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Βασίλης Γιαννόπουλος, αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία και την Πυροσβεστικήστην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκαν επτά εστίες φωτιάς μέσα σε δύο ώρες, σε έναν άξονα μεταξύ των χωριών Καυκανιά, Πουρνάρι και Μιράκα. Οι Αρχές διατυπώνουν «έντονη υποψία έως πεποίθηση» για εμπρησμούς. Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Open νωρίτερα, αναφέρθηκε και εκείνος σε επτά εστίες φωτιάς που ξέσπασαν στην περιοχή με διαφορά δύο ωρών. Παρόμοια εκτίμηση είχαν διατυπώσει και πηγές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Φωτιές σε Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία

Πύρινα μέτωπα καίνε σε Ευβοια, Ηλεία και Μεσσηνία την Τετάρτη. Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Ηλεία με βασικό πλέον στόχο της Πυροσβεστικής να μην φτάσουν οι φλόγες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι κάτοικοι φέρνουν στη μνήμη τους τις μέρες του 2007, τότε που η περιοχή είχε και πάλι παραδοθεί στις φλόγες, θρηνώντας μάλιστα και θύματα. Παρόλα αυτά, όπως είπε κάτοικος της περιοχής σε τηλεοπτικό σταθμό, «Το 2007 ήμουν 14 αλλά δεν είχα φοβηθεί. Σήμερα είμαι 28 και πραγματικά φοβήθηκα». Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη για να έχουν άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας των δήμων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και εναέρια μέσα που αποτελούνται από ελικόπτερα Ερικσόν, το ρωσικό beriev 200 και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Βιβλική η καταστροφή στις Ροβιές 

Βιβλική καταστροφή στις Ροβιές στην Εύβοια όπου η φωτιά κατακαίει περιουσίες, σπίτια και περιβάλλον. Σύμφωνα με το evima.gr, γίνονται εκρήξεις σε σπίτια τα οποία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Μέσα στον οικισμό Ροβιές η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη. Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τόσο οι Ροβιές, όσο και το Παλαιοχώρι. Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά. Ο κ. Σπανός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο OPEN εκτίμησε ότι είναι περί τα 30 τα σπίτια που έχουν καεί. 

Νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 στην Μεσσηνία, στην Κάτω Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας. Μάλιστα, λίγο μετά τις 19:00, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών: Αγ. Θεόδωροι, Βράχος και Μοναστηράκι του δήμου Οιχαλίας. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων άλλαξε κατεύθυνση και απειλεί τη βόρεια πλευρά στο Διαβολίτσι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA