Μενού
  • Α-
  • Α+

Βίντεο - ντοκουμέντο από το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Στο βίντεο φαίνεται το σημείο ανατολικά και βόρεια από τη συμβολή των οδών Τατοΐου και Ερυθραίας. Το σημείο είναι κατάφυτο και αρκετά πυκνό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις. Οι πρώτες ρίψεις που έγιναν από το ελικόπτερο δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά. Επίσης, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις. 

Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης που υπήρχε μέσα στο συμπαγές παρθένο δάσος, φέρεται να έσκασε, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες. Μάλιστα, όσο προχωρούσε η φωτιά, συναντούσε κι άλλες κολώνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρία και περισσότερα μέτωπα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 80 κτίρια έχουν μερικώς ή ολικώς καταστραφεί από τις φωτιές. Οι εκρήξεις που φάνηκαν από τις ζωντανές συνδέσεις των τηλεοπτικών καναλιών οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Ετσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.

Οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωσή τους δήλωσαν πάντως ότι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από έκρηξη σε κάποιο μετασχηματιστή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA