Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φωτιά - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Κάηκαν 60.000 στρέμματα σε τέσσερις μέρες

Περισσότερο από το μισό όσης καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο είναι η έκταση που έγινε στάχτη από τις φωτιές το διάστημα 1- 4 Αυγούστου 2021

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη (Eurokinissi)
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη (Eurokinissi)

Περίπου 60.000 στρέμματα, περισσότερο δηλαδή από το 50% της έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, έγιναν στάχτη από τις φωτιές που ξέσπασαν μεταξύ 1- 4 Αυγούστου 2021.Σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στη Βαρυμπόμπη (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Συνολικά είναι 124.000 από το Μάιο

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο - Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα. Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.

Βίντεο - ντοκουμέντο: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Βίντεο - ντοκουμέντο από το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Στο βίντεο φαίνεται το σημείο ανατολικά και βόρεια από τη συμβολή των οδών Τατοΐου και Ερυθραίας. Το σημείο είναι κατάφυτο και αρκετά πυκνό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις. Οι πρώτες ρίψεις που έγιναν από το ελικόπτερο δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά. Επίσης, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις. Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης που υπήρχε μέσα στο συμπαγές παρθένο δάσος, φέρεται να έσκασε, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες. Μάλιστα, όσο προχωρούσε η φωτιά, συναντούσε κι άλλες κολώνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρία και περισσότερα μέτωπα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 80 κτίρια έχουν μερικώς ή ολικώς καταστραφεί από τις φωτιές. Οι εκρήξεις που φάνηκαν από τις ζωντανές συνδέσεις των τηλεοπτικών καναλιών οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Ετσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Φωτιά #Ρόδος #Βαρυμπόμπη #Εύβοια