Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ιερός χώρος της αρχαίας Ολυμπίας και πάλι σε κίνδυνο. Οι φλόγες πολιορκούν τον χώρο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη για να τις κρατήσουν μακριά από την περιοχή την υψίστης αρχαιολογικής σημασίας και όχι μόνο.  Η Ολυμπία, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, έχει υποστεί σεισμούς, φωτιές, καταποντισμούς ακόμα και τσουνάμι!

Η Ολύμπια υπήρξε το μέγιστο ιερό των αρχαίων Ελλήνων της Πελοποννήσου ισότιμο με εκείνο των Δελφών.  Δεν υπήρξε ποτέ πόλη, ούτε κατοικήθηκε μόνιμα. Ήταν πάντα ιερός τόπος γεμάτος λατρευτικά η αναθηματικά οικοδομήματα και έργα τέχνης καθώς και ιδρύματα προορισμένα για την τέλεση των Αγώνων και την παραμονή των μονίμων ιερέων των επιφορτισμένων με την επιμέλεια του Ιερού.

Στο έλεος των φυσικών καταστροφών

Ο χώρος της Ολυμπίας υπέστη επανειλημμένως φυσικές καταστροφές, κυρίως από σεισμούς, αλλά και πλημμύρες από τον παραπόταμο του Αλφρειού,  Κλάδεο, που φούσκωνε και γινόταν απειλητικός και επικίνδυνος έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. Η Ολυμπία κάποτε θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος όταν υποχώρησαν οι πλαγιές  του Κρονίου λόφου. Κι έτσι έμεινε στο σκοτάδι μέχρι τις 10 Μαΐου του 1829, όταν ενάμιση χρόνο μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, γάλλοι αρχαιολόγοι, η ονομαζόμενη ομάδα «Επιστημονική Αποστολή του Μωριά», με επικεφαλής τον Λεόν-Ζαν-Ζοζέφ Ντιμπουά και τον Γκιγιόμ-Αμπέλ Μπλουέ έσκαψαν το χώρο για πρώτη φορά και αποκάλυψαν τμήματα του ναού του Διός, το 1829. Οι ζημιές από τους σεισμούς αποκαθίσταντο κατά την αρχαιότητα – ακόμη και κατά τον 4ο αι. μ.Χ. μαρτυρούνται εργασίες επισκευής. Η «επίσημη» άποψη είναι ότι το ιερό καταστράφηκε από σεισμό το 551 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπήρξαν τρεις μεγάλες πλημμυρικές περίοδοι, η τελευταία των οποίων διήρκεσε από τον 7ο έως τον 14ο αι. μ.Χ. όπου και σημειώθηκαν εκτεταμένα γεγονότα απόθεσης.

«Δεν ήταν πλημμύρες, αλλά τσουνάμι»!

Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς, διενήργησε γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ολυμπίας, από τα αποτελέσματα των οποίων οδηγήθηκε στην υπόθεση ότι αιτία της καταστροφής του λατρευτικού χώρου δεν ήταν ένας ή περισσότεροι σεισμοί, αλλά μια σειρά από τσουνάμι!  Ο δρ. Andreas Vött του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg του Μάιντς πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τα παλαιοτσουνάμι των τελευταίων 11.000 χρόνων στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της τελευταίας του έρευνας συμπεριέλαβε και τη μελέτη του υπεδάφους της αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με αυτήν, η σύνθεση των ιζημάτων στην περιοχή δεν αντιστοιχεί στα γεωμορφολογικά στοιχεία του ποταμού Κλαδέου

Τμήματα κοχυλιών και κελύφη μικροοργανισμών, καθώς και ίχνη τρηματοφόρων (πρωτόζωα που ανευρίσκονται σε ιζήματα και η μελέτη τους επιτρέπει την ανασύσταση των αρχαίων θαλασσών και παλαιοπεριβαλλόντων) που βρέθηκαν αποτελούν, κατά τον Vött, ενδείξεις θαλάσσιας προέλευσης της καταστροφής του ιερού. Ο Vött πιστεύει ότι ένα τσουνάμι τον 6ο αιώνα μ.Χ., αφού είχαν προηγηθεί και άλλα κατά τα προηγούμενα 7.000 χρόνια, έφτασε στην Ολυμπία, παρά τη θέση της σε ύψος 33 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πλημμύρισε τη στενή κοιλάδα του Αλφειού, όπου και οι εκβολές του ποταμού Κλαδέου, και το ιερό της Ολυμπίας.

Υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις

«Η Ολυμπία κατά τους αρχαίους χρόνους δεν απείχε 22 χιλιόμετρα από τη θάλασσα όπως σήμερα, αλλά η ακτή ήταν οκτώ, ίσως και περισσότερα χιλιόμετρα, πιο βαθιά στην ενδοχώρα» εξηγεί ο Vött. Ο Vött αποκλείει το ενδεχόμενο ένας σεισμός να κατέστρεψε την αρχαία Ολυμπία, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι σπόνδυλοι των κιόνων του Ναού του Διός που είναι πεσμένοι καταγής θα έπρεπε να βρίσκονται ο ένας επάνω στον άλλο, και όχι να «κολυμπούν» κατά κάποιο τρόπον στο ίζημα. Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που αμφισβητούν αυτή την άποψη, θεωρώντας ότι ακόμη και κατά την αρχαιότητα, η απόσταση της περιοχής από τη θάλασσα παρέμενε πολύ μεγάλη ώστε να επιτρέψει την καταστροφή της από τσουνάμι.

Η φωτιά του 2007 ήταν καταστροφική

Η φονική πυρκαγιά του 2007, που σκότωσε 63 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας, έφτασε μέχρι το χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Το βράδυ του Σαββάτου, στις 25 Αυγούστου του 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στο ορεινό χωριό Κλινδιά και γρήγορα οι καιρικές συνθήκες την έθεσαν εκτός ελέγχου.

Οι φλόγες την επομένη κατευθύνθηκαν προς την Ολυμπία και το μεσημέρι της Κυριακής 26ης Αυγούστου τύλιξαν τον ιερό χώρο. Τα συστήματα πυρόσβεσης στον Κρόνιο Λόφο, γύρω από την Ολυμπιακή Ακαδημία, και το Μουσείο τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Όταν η καταστροφική πυρκαγιά ολοκλήρωσε το έργο της, καίγοντας τον Κρόνιο Λόφο και περνώντας μέσα από το Αρχαίο Στάδιο, απειλώντας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, εμφανίστηκαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όμως, ήταν ήδη αργά, κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν ήδη στάχτη. Ο αρχαιολογικός χώρος και τα μουσεία της Ολυμπίας απέφυγαν τη μεγάλη καταστροφή και αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα της τύχης.

Κι ενώ μετά 14 χρόνια ο Κρόνιος Λόφος είχε πρασινίσει, η πύρινη κόλαση επέστρεψε…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA