Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην Εύβοια και το σκηνικό μοιάζει εφιαλτικό μετά την αναζωπύρωση του μετώπου ανάμεσα σε Σκεπαστή και Κουρκουλούς. Ο δήμαρχος ζητά από τους πολίτες να εκκενώσουν άμεσα το Μαντούδι. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης αναφέρει σε ανακοίνωση του: «δυστυχώς, οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη. Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καίει για τρίτη ημέρα και συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί στην περιοχή. 

«Μιλάμε για ένα μέτωπο τεράστιο 30 και πλέον χιλιομέτρων που καίει τα πάντα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Οι άνθρωποι να σώσουν τις ζωές τους, κάθονται μέσα στα σπίτια τους για να τα προστατέψουν αλλά προέχει η ανθρώπινη ζωή. Η φωτιά έκαψε ότι βρήκε μπροστά της στον Ευβοϊκό και γύρισε προς το Αιγαίο», είπε στο OPEN ο κ. Τσαπρουνιώτης. Κατήγγειλε πως υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικές δυνάμεις. «Η περιοχή μας είχε 40.000 κόσμο, 15.000 πληθυσμό, το μεσημέρι είχε χιλιάδες τουρίστες στις παραλίες. Πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καίει προς την παραλία Αγίας Άννας», είπε. 

«Σήμερα δεν μας βοηθούσε κανένας. Κάνω εκκλήσεις, καιγόμαστε τρεις μέρες έχω αναστατώσει όλο τον κόσμο, σήμερα για να μας φέρουν τρία ελικόπτερα. Ήρθαν στις 14:00 το μεσημέρι, απλά τρεις κουβάδες μας έριξαν, πώς να μη γίνει ολοκαύτωμα. Δεν ερχόταν τίποτα από πουθενά. Καταλαβαίνουμε ότι υπήρχαν πολλά μέτωπα, αλλά η φωτιά στην Εύβοια είναι τεράστια, έχει καταστραφεί», είπε η κυρία Θεοδώρα Κάβουρα, κάτοικος Κουρκουλών που διέφυγε προς τη θάλασσα.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, αναφέρει πως «οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στο ανατολικό και το βόρειο μέτωπο». Τα μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά, απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, σημείωσε ότι η φωτιά παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμούς πολιτών «και ο λόγος είναι ότι απομακρύναμε κατοίκους εγκαίρως πριν η φωτιά καταστεί επικίνδυνη για πολλούς. Επιλέξαμε μια έγκαιρη, συγκροτημένη και ψύχραιμη απομάκρυνση». Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολίτες που παραμένουν στα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας όπως μπορούν να σώσουν τις περιουσίες τους. «Η απομάκρυνση είναι μια πράξη που δεν είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι πολίτες υπακούν», σημείωσε. 

«Τιτάνια μάχη»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δηλώνει πως «είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές και πιστεύω ότι την δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε. Με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA