Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Εύβοια η οποία έχει καταπιεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και πλέον κατευθύνεται προς τη θάλασσα στα Βασιλικά. Δυστυχώς, στα περισσότερα μέτωπα της Εύβοιας το πύρινο μέτωπο είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί και η φωτιά σταματά μόνο όταν κάψει ό,τι βρει στο πέρασμά της και καταλήξει στη θάλασσα. Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού: «Θα είναι η φωτιά του αιώνα για τη χώρα»

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς: «Στα 15 χρόνια διαδρομής, δεν έχω ζήσει τόσο δύσκολη κατάσταση. Η φωτιά έχει ένα μέτωπο που έφτασε να καταλαμβάνει όλα τα νότια σύνορα του δήμου. Εγκατέλειψα την Κοκκινομηλιά και οι φλόγες ήταν έξω από το χωριό. Ηταν στα πρώτα σπίτια. Τα υπόλοιπα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά. Δεν είχαμε προβλήματα, υπάρχει συνεργασία. Οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι, έχουν μάθει να ζουν μ' αυτά. Η κατεύθυνση του ανέμου στρέφει τη φωτιά προς το Αιγαίο. Γι αυτό εκκενώνουμε τα Βασιλικά. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα μποφόρ, αλλά ξεκίνησαν το βράδυ και προκάλεσαν “έκρηξη” της πυρκαγιάς και ταχύτατη εξάπλωσή της. Έχουμε δει πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όπως εκείνη του 1977, που κατέκαψε από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό. Θα είναι όμως ιστορική πυρκαγιά του αιώνα, ίσως για ολόκληρη τη χώρα».

Μάχη για να μην πέσει το Μαντούδι

Η φωτιά έχει φτάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει και στα σπίτια του χωριού. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό για να προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα με το μέτωπο να εκτείνεται σε μία απόσταση 100 χιλιομέτρων...

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών ΚρυονερίτηςΜηλιές και Βασιλικά. Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα που έχει καταστραφεί, μιας και δεκάδες σπίτιαξενοδοχεία κι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή - Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της. Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα. Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA