Μενού
  • Α-
  • Α+

Κόλαση φωτιάς κυκλώνει και απόψε την Αττική, μετά τη νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη. Ο φλόγες κινούνται μέσα στη νύχτα προς τους Θρακομακεδόνες και ο κίνδυνος να γίνει η στάχτη η Πάρνηθα είναι ορατός. Νωρίτερα εκκενώθηκαν και η Βαρυμπόμπη και οι Θρακομακεδόνες. Την ίδια στιγμή μαίνεται η φωτιά στον Άγιο Στέφανο, όπου έχουν καεί σπίτια όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σπίτι - σπίτι. Το ίδιο έχει συμβεί και στο Πευκόφυτο, οικισμό κοντά στον Άγιο Στέφανο, ενώ αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από τον οικισμό των Ποντίων, όπου και εκεί φαίνεται πώς οι φλόγες έχουν αφανίσει κατοικίες. Λόγω δε βλάβης σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, Πολυδέντρι και Αφίδνες αλλά και Κιούρκα έχουν μείνει χωρίς νερό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας, ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης είπε σε δραματικό τόνο, ότι αν ξεφύγει η φωτιά από την Εθνική, τότε θα σταματήσει στη θάλασσα.

«Θα καεί η Πάρνηθα»

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βαρυμπόμπη από αναζωπύρωση και ο δήμαρχος Αχαρνών προειδοποιεί ότι αν δεν σβήσει, θα «καεί η Πάρνηθα». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Σπύρος Βρεττός είπε ότι πλησιάζει απειλητικά σπίτια και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Υπάρχει τεράστια φωτιά, αυτό που φοβόμασταν έγινε, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και πάει προς Θρακομακεδόνες» είπε. «Θα καεί η Πάρνηθα, όλη η Πάρνηθα» είπε ο κ. Βρεττός. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Συλλήψεις σε Καλαμάτα και Πεδίον του Αρεως για εμπρησμούς 

Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις σε Καλαμάτα, Φωκίδα και Αθήνα. Σε κάθε σημείο της χώρας, από το Σούνιο έως τη Βόρεια Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και τη Μάνη, μαίνονται ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.  Για τη φωτιά που ξέσπασε ακόμη και στο Πεδίον του Αρεως (αλλά κατασβέστηκε άμεσα), σημειώθηκε διπλή απόπειρα εμπρησμού και συνελήφθη μια γυναίκα. Όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, περίπου στις 17:30 στο Πεδίον του Άρεως επιχειρήθηκε εμπρησμός και μάλιστα δύο φορές. Μετά τις καταγγελίες περίοικων και διερχόμενων συνελήφθη μια ύποπτη γυναίκα, η οποία ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης.

Με αφορμή τη φωτιά στο Πεδίον του Αρεως ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι επιχειρήθηκε να μπει φωτιά στην "καρδιά" της Αθήνας, στο πάρκο μας. Οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προβαίνουμε σε καταγγελία κάθε ύποπτης κίνησης. Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία επενέβησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπο έλεγχο πριν πάρει διαστάσεις». 

Στην Καλαμάτα συνελήφθη άτομο για εμπρησμό από πρόθεση

Παράλληλα, στην Καλαμάτα, ένας άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση στη Μεσσηνία και το Σάββατο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, παρόμοιες καταστάσεις περιγράφουν δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα. Ο δήμαρχος Ελληνικού, μέσω ανάρτησης στο facebook σημειώνει πως εντοπίστηκε μεγεθυντικός φακός τοποθετημένος σε ξερά χόρτα ύστερα από περιπολία της ομάδας εθελοντών δασοφύλαξης. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, καταγγέλλει εμπρησμό στον χώρο του στρατοπέδου. Ευτυχώς, όπως εξηγεί η παρέμβαση ήταν άμεση και έτσι δεν επεκτάθηκε η φωτιά. 

Θύμα της πύρινης λαίλαπας εθελοντής δασοπυροσβέστης 

Θύμα της φωτιάς ήταν εθελοντής πυροσβέστης και κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας που διακομίστηκε  βαριά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ο 38χρονος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη φωτιά. Ο 38χρονος άνδρας διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ ωστόσο τα τραύματά του ήταν βαρύτατα και δυστυχώς κατέληξε. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στις 14:00 διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ  κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών  με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης  επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα.

Φωτιά σε Σούνιο και Λιόσια 

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στα Άνω Λιόσια όπου υπάρχει μέτωπο φωτιάς, το οποίο κατευθύνεται προς την Πετρούπολη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ωστόσο γίνεται μάχη να ελεγχθεί. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 25 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα.  

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο 67ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου μετά τα Λεγραινά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένη περιοχή.Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου από το ύψος του καταστήματος MARIDASEAFOOD RESTAURANT έως το ναό του Ποσειδώνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πού έχει κλείσει η Εθνική Οδός

Στη Γέφυρα Καλυφτάκη κόβεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Λαμία και από το Κάστρο μέχρι την Καλυφτάκη στην κάθοδο, λόγω της φωτιάς στην Αττική. Συγκεκριμένα με απόφαση της τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, η Νέα Οδός προχώρησε στις παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA