Μενού
  • Α-
  • Α+

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM 2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής εξαιτίας των μετώπων της φωτιάς, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα η πιο επιβαρυμένη περιοχή στην Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου είναι η Μεσσηνία με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Το Αστεροσκοπείο καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5». Η ατμόσφαιρα σε Σκάλα και Σολάκι στη Μεσσηνία φαίνεται πως είναι η χειρότερη το πρωί του Σαββάτου στην Ελλάδα αφού στον χάρτη χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά κακή» με μέση ωριαία συγκέντρωση στην πρώτη περίπτωση 167 και στη δεύτερη 122. Στην Αθήνα η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι το Θησείο με 62 και ακολουθούν τα Άνω Πατήσια με 60 και το Ψυχικό με 56. 

Τα στοιχεία για τα σωματίδια προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fathensobservatory%2Fposts%2F4183645248397596&show_text=true&width=500

Τα στοιχεία για τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα σε πραγματικό χρόνο ΕΔΩ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA