Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρομακτική είναι η κατάσταση στην Εύβοια με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη και τα χωριά να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο με μηνύματα του 112. Οι κάτοικοι ουρλιάζουν: «Θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, βοηθήστε μας» ενώ η πύρινη λαίλαπα μαίνεται, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. 

Το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει δυναμώσει και ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά. Ένα άλλο τμήμα του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά, το οποίο έχει εκκενωθεί, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Την ίδια στιγμή, ζητήθηκε να εκκενωθούν και τα χωριά Γαλατσάδες προς την Ιστιαία

Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα. Νωρίτερα, είχε αποφασιστεί η προληπτική εκκένωση των οικισμών Βασιλικά, Ψαροπούλι Παπάδες και Μηλιά. Μάλιστα, εστάλησαν μηνύματα του 112 σε τρεις περιοχές. Σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας στάλθηκε μήνυμα που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Παράλληλα, εστάλη μήνυμα και σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και τις Καματριάδες για να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Το 112 ενεργοποιήθηκε και για τις περιοχές Μονοκαρυά ή Κάτω Μονοκαρυά, ώστε να γίνει εκκένωση προς Ιστιαία.

Φλέγεται η Εύβοια: Σε ετοιμότητα τα φέρι μποτ στο Πευκί σε περίπτωση εκκένωσης

Στο μεταξύ και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε ετοιμότητα είναι φέρι μποτ στο Πευκί Ευβοίας για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια εκκένωση, όπως έγινε και το βράδυ της Παρασκευής στη Λίμνη Ευβοίας και την παραλία Κοχύλι. Το Λιμενικό συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους από πλωτά και χερσαία μέσα στην ευρύτερη περιοχή και παραμένει σε ετοιμότητα.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: Θέλουμε και άλλα εναέρια μέσα

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας λίγο μετά τις 14:30 στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. «Εχουμε δύο μέτωπα, το βόρειο που ουσιαστικά καίει από την Αιδηψό ως το Ψαροπούλι, από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο. Και έχουμε και ένα ακόμη μέτωπο, το νότιο, που καίει μπροστά σε ένα τεράστιο δάσος», ανέφερε ο περιφερειάρχης. Ερωτώμενος για τα εναέρια μέσα ο κ. Σπανός είπε ότι «εδώ που φθάσαμε δεν θέλουμε 10 εναέρια μέσα θέλουμε 110», για να προσθέσει: «Τα ζητάμε από την πρώτη μέρα».

«Φροντίζουμε να κάνουμε εκκενώσεις με ασφάλεια, η ανθρώπινη ζωή είναι το πρώτο και απόλυτο μέλημα. Οι αναγκαίες είναι τεράστιες», κατέληξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Νωρίτερα ο κ. Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων και των επίγειων δυνάμεων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Δήμαρχος Ιστιαίας: Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα πτητικά μέσα είπε ότι «θα είχαμε λύσει πολύ νωρίτερα το πρόβλημα αν είχαμε νωρίτερα» και συμπλήρωσε: «Τα εναέρια επιχειρούν εδώ και μια ώρα και μπορώ να πω αρχίζουν να δίνουν λύση στο πρόβλημα.Τα εναέρια μέσα θα δώσουν τη χαριστική βολή και μετά οι επίγειες δυνάμεις θα τη σβήσουν τελείως.

Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία, υπάρχει σχέδιο, οι πολίτες είναι ασφαλείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για περαιτέρω εκκενώσεις χωριών. Οι φωτιές μαίνονται γύρω από τα χωριά που έχουμε εκκενώσει. Είναι δυναμικά εξελισσόμενα τα πράγματα, τα παρακολουθούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις». Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα εκκένωσης της Ιστιαίας, ο δήμαρχος είπε ότι δεν είμαστε εκεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η Εύβοια έμεινε ξεκρέμαστη από εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή του Προκοπίου που μαίνεται ένα μεγάλο μέτωπο όπως είπε «τις τελευταίες ώρες δυστυχώς δεν έχουμε ούτε ένα πτητικό μέσο να επιχειρεί, επομένως η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA