Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλη μία δύσκολη νύχτα αναμένεται εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που εξακολουθεί να καίει για έκτο 24ωρο τη βόρεια Εύβοια. Οι φλόγες συνεχίζουν να «σαρώνουν» τα πάντα στο πέρασμά τους με τους κατοίκους της περιοχής να περνούν εφιαλτικές ώρες, βλέποντας τις περιουσίες τους να γίνονται βορά της πύρινης λαίλαπας. Η μόνη καλή είδηση είναι πως επετεύχθη μία μικρή νίκη στο Πευκί, όπου οι φλόγες προσπάθησαν να κάψουν αλλά οι συγκινητικές προσπάθειες των κατοίκων στην αρχή και των πυροσβεστών στη συνέχεια, σώζοντας τελικά τον οικισμό. Η «μάχη» των κατοίκων με τις φλόγες μόνο ως ηρωική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς με κουβάδες νερό, κλαδιά στα χέρια, φτυάρια και σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες, προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να γλιτώσουν από τη φωτιά τις περιουσίες τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κατέγραψε η NASA την εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας (φωτογραφίες)

Είναι χαρακτηριστικά τα πλάνα που έδειχναν τους κατοίκους να πολεμούν μόνοι τους τις φλόγες που «έγλειφαν» τους τοίχους των σπιτιών τους, προσπαθώντας να σβήσουν τις πύρινες γλώσσες με κλαδιά. Ευτυχώς, την ώρα που όλα φαίνονταν χαμένα για τα σπίτια στο Πευκί, κατέφτασε στο σημείο όχημα της Πυροσβεστικής που κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εστία στο σημείο.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό. Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Κάηκαν σπίτια σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα - Οι εθελοντές έσωσαν τα Ελληνικά

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και τον Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα. Τώρα η προσοχή των πυροσβεστικών αρχών έχει στραφεί στο χωριό Ασμήνι, με τη φωτιά πλέον να απειλεί τα σπίτια εκεί. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Την ιδια ώρα, οι πύρινες γλώσσες έχουν μπει μέσα στον οικισμό Ελληνικά, με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, και τους κατοίκους να προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Κι εκεί όμως τελικά οι προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών ευοδώθηκαν καθώς κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο, με τον πύρινο κλοιό να παραμένει στα όρια με τη δασική έκταση.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Σοκάρουν τα πλάνα από το Πευκί

Η κατάσταση που επικρατούσε για περισσότερη από μια ώρα στο Πευκί ήταν δραματική, με τα πρώτα σπίτια του χωριού να παραδίδονται στις φλόγες. Η φωτιά βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα. Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στο χωριό Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τις εικόνες των κατοίκων που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους να κόβουν την ανάσα. Το πύρινο μέτωπο από το πρωί κατευθυνόταν προς το Πευκί, με τους κατοίκους του χωριού να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από την εντολή εκκένωσης που εστάλθηκε μέσω του «112».

Από το πρωί οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην παραλία του χωριού και παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τα επίγεια όσο και από τα εναέρια μέσα. Δυστυχώς, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής τα πρώτα σπίτια στο Πευκί παραδόθηκαν στις φλόγες, με την πύρινη λαίλαπα να αγγίζει την παραλία. Οι στιγμές είναι δραματικές, με τα πλωτά μέσα να είναι σε ετοιμότητα να πάρουν και τους τελευταίους κατοίκους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA