Μενού
  • Α-
  • Α+

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια γι' αυτό και εστάλη λίγο πριν τις 20:00 νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθεί η Αβγαριά προς Ιστιαία. «Αν βρίσκεστε στην #ΑβγαριάΕύβοιας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία Εύβοιας - Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» γράφει το μήνυμα του 112. Στο συγκεκριμένο χωριό είχε σημειωθεί αναζωπύρωση μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία απέκτησε τεράστιες διαστάσεις καθώς είχαν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το πύρινο μέτωπο.https://twitter.com/112Greece/status/1424773477907709963?ref_src=twsrc^tfw

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της πύρινης λαίλαπας. «Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς», λένε οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. 

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όπως καταγγέλλουν, ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν έχει σβήσει. 

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Θα εξαφανιστούμε»

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Ιστιαίας σε μια ύστατη προσπάθεια να σπεύσουν εναέρια μέσα, επαναλαμβάνει: «Εχουμε επικίνδυνα μέτωπα σε Καματριάδες, Αβγαρά και Γαλατσώνα, τα εναέρια μέσα εγκατέλειψαν, γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης. Ζητήσαμε ενισχύσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Μιλούσα για Ολοκαύτωμα, σήμερα μιλάμε για εξαφάνιση», ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας συμπλήρωσε: «Η εικόνα είναι κακή, τόσες ημέρες μετά, βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο και ζωτικής σημασίας» να συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Για να αντέξουμε τη νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ αποχώρησαν γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης. Εκκληση για βοήθεια έκανε, όμως, και ένας κάτοικος της Γαλατσώνας, μιλώντας στο OPEN TV. «Η φωτιά είναι έξω από την Ιστιαία. Θα καούμε ζωντανοί. Βοηθήστε μας, δεν έχουμε εναέρια μέσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA