Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η χώρα δε φαίνεται να τελειώνει, με δεκάδες πύρινα μέτωπα να παραμένουν ενεργά. Σε Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία. Η φωτιά που καίει για ένατη συνεχόμενη ημέρα. Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι τα νέα σημεία στη βόρεια Εύβοια που εχτές το βράδυ προκαλούσαν ανησυχία, καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά. Η φωτιά στο Αγριοβότανο έφτασε στη θάλασσα ολοκληρώνοντας το καταστροφικό της έργο ενώ το μέτωπο της Αβγαριάς είναι πιο κοντά στην Ιστιαία. Η μάχη δινόταν όλο το βράδυ, με τους κατοίκους να προσπαθούν για όγδοη μέρα να τιθασεύσουν τις φλόγες, τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινή ημέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπάθησαν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων. Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω. Νωρίτερα προκλήθηκε αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο, από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια, χρειάστηκαν εχτές απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας. Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Φωτιά στην Ηλεία – Εκκενώθηκε ξανά ο Λάλας, μήνυμα από το 112

Η φωτιά στην Ηλεία έχει συνεχείς αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ξανά ο Λάλας. Μάλιστα, το 112 έχει στείλει μήνυμα στους κατοίκους για εκκένωση. «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Λάλα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Εθνική Οδό 111», αναφέρει το μήνυμα που πήραν οι κάτοικοι στα κινητά τους.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ώρες στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα και στα σημεία βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς, πριν επεκταθούν.

Αρκαδία: Σε πύρινο κλοιό η Γορτυνία

Δύσκολη μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές της Γορτυνίας. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και το μέτωπο εκτείνεται σε πάνω από 10 χιλιόμετρα, με όσους έχουν παραμείνει στα χωριά της Αρκαδίας να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο. «Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος. Όπως ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναράκι Γορτυνίας, Παναγιώτης Καραμάνης στο χωριό του δεν έχουν καεί σπίτια, όμως δεν συνέβη το ίδιο και στο Καστράκι, όπου πέντε κατοικίες κάηκαν.

«Στο Φαναράκι καίει γύρω από το χωριό και έχουμε κάτσει εδώ 17 άτομα για να μην καεί το χωριό» σημείωσε ο κ. Καραμάνης, υπογραμμίζοντας ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι αρκετά μεγάλο, με κίνδυνο να φτάσει μέχρι τα Λουτρά Ηραίας και τα Όχθια. «Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο, από το Λάδωνα μέχρι εμάς έχουν καεί όλα τα χωριά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναράκι, σημειώνοντας πως η αναζωπύρωση του μετώπου δεν οφειλόταν στα καιρικά φαινόμενα.

«Δεν είναι από ανέμους, η φωτιά το πρωί είχε σβήσει. Από ανευθυνότητα έγινε» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως αν είχαν γίνει ρίψεις από εναέρια μέσα θα είχε αποφευχθεί όλα αυτά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, που μίλησε στο MEGA, τα μέτωπα είναι πολλά και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή, με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, καθώς κρίνεται αναγκαίο μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων. Υπενθυμίζεται ότι με 2 μηνύματα του 112 ενημερώθηκαν νωρίτερα οι κάτοικοι 19 χωριών ότι πρέπει να εγκαταλείψουν πολλές περιοχές του νομού. Συγκεκριμένα οι πολίτες έλαβαν μηνύματα εκκένωσης των οικισμών τους με κατεύθυνση τα Τρόπαια και την Τρίπολη. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA