Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης (10/8) ο ρωσικός «γίγαντας» Ilyushin Il-76. Το ένα από τα δύο ρωσικά «θηρία» που στέλνει η Μόσχα σαν επιπλέον εναέρια μέσα για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα μας προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 21:00 το βράδυ και από σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων. Παράλληλα, αναμένονται από τη Ρωσία και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Η συμφωνία με τη Μόσχα για την περαιτέρω ενίσχυση έκλεισε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε επικοινωνία του αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ. Το ένα από τα δύο θηριώδη αεροσκάφη θα είναι μόνιμα σταθευμένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» είχε αναφέρει τη Δευτέρα σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1424726344747847682?ref_src=twsrc^tfw

Δείτε τη στιγμή του θηριώδους Ilyushin Il-76 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το προφίλ του ρωσικού «θηρίου»

Το 1998 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το πιο μεγάλο (τότε) πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, τύπου Ilyushin Il-76. Το ρωσικό αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και αφού ανεφοδιάστηκε στη Βουλγαρία έφθασε στην Αθήνα οπου και παρέμεινε περίπου για ένα μήνα. Το Ilyushin Il-76 έχει μήκος 46 μέτρα και άνοιγμα φτερών 56 μέτρα. Η δε χωρητικότητά του σε νερό ανέρχεται στους 40 τόνους. «Είναι σαν να ρίχνουν μαζί 8 δικά μας Καναντέρ», παρατήρησε τότε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας μας. 

Ο ρωσικός «γίγαντας» έχει τέσσερις τούρμπο τζετ κινητήρες, από τους οποίους ο καθένας έχει ισχύ 12,5 τόνων. Η διαφορά του αεροσκάφους από τα άλλα πυροσβεστικά είναι ότι τροφοδοτείται με νερό από αντλία και δεν έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα. Στο κάτω μέρος του Ilyushin υπάρχουν 8 πόρτες, απ' όπου γίνονται οι ρίψεις νερού. Και το κατώτερο σημείο στο οποίο μπορεί το αεροσκάφος να επιχειρήσει είναι τα 50 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Παράλληλα, το σύγχρονο σύστημα πλοήγησης και το ψηφιακό αυτόματο σύστημα ελέγχου διευκολύνουν το έργο του πληρώματος και αυξάνουν την ασφάλεια των πτήσεων.

Αν κριθεί απαραίτητο, το Ilyushin Il-76 μπορεί να εφοδιαστεί με εξοπλισμό πυρόσβεσης, καθώς και ιατρικές μονάδες για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η μετατροπή του αεροσκάφους δεν απαιτεί πολύ χρόνο και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, η εφαρμογή νέων μεθόδων σχεδιασμού και τεχνολογιών παραγωγής δίνει την ευκαιρία για έναν πιο αποτελεσματικό εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους και τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς ειδικών αεροσκαφών, εμπνευσμένων από το πρωτότυπο, που ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες διεθνείς απαιτήσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA