Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε ώρα που περνάει ο πλανήτης πληγώνεται ανεπανόρθωτα από τη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια, πόσο μάλλον η ίδια η Ελλάδα, που βιώνει τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες τις οποίες θα βρούμε καταρχάς μπροστά μας, αρχής γενομένης με τις πρώτες δυνατές μπόρες. Η εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, όπως αυτή διαμορφώνεται την Τετάρτη 11 Αυγούστου, αναλύεται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί είναι αποκαρδιωτικά. Στον χάρτη που επισυνάπτει φανερώνεται η έκταση των περιοχών που κάηκαν από τη φωτιά, αλλά και οι περιοχές στις οποίες τα πύρινα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία Copernicus, συνολικά η περιοχή που έχει καεί από τις φωτιές αντιστοιχεί σε 50.456,1 εκτάρια (σ.σ.: ένα εκτάριο ισούται με 10 τετραγωνικά μέτρα) ήτοι 504.561 τετραγωνικά, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά πύρινα μέτωπα είναι 14. Ο πληθυσμός στην περιοχή ενδιαφέροντος αντιστοιχεί σε 28.838 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 5,448 έχουν επηρεαστεί. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία και κοιμητήρια, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί. Συνολικά μόνο η καμένη δασική έκταση υπολογίζεται σε 27.206,2 εκτάρια δάσους.

Για τις πυρκαγιές η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές. Οι μέτριας έντασης άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις είναι ιδιαίτερα εύφλεκτες έκαναν πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών. Πολλοί πυροσβέστες και οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν στις πυρόπληκτες περιοχές. Την ίδια ώρα, τα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε, είναι πολλά (σ.σ.: 14 ενεργά) κι ως εκ τούτου, οι καμένες εκτάσεις πληθαίνουν ώρα με την ώρα.

Η κατάσταση στα μέτωπα

Σε τρία σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές, Δεσφίνα, Σκαμνάκι και Μονή Τσίγκου.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA