Μενού
  • Α-
  • Α+

«Εκρηξη» στα κρούσματα κορονοϊού τους αμέσως επόμενους μήνες βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. «Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρηγιάννης. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σωματίδια και στην Αράχωβα»

Στο μεταξύ, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα σωματίδια από τις πυρκαγιές, επιβεβαιώνοντας ότι ο καπνός από την Εύβοια προκάλεσε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως η Αράχωβα. Εξήγησε ότι «το νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα. Την Τρίτη υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και στα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφθανε μέχρι την Κόρινθο. Το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια».

Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από τις ευαίσθητες (όπως οι έγκυες) και ευπαθείς ομάδες να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους άλλα και με επιλογή δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ένταση δραστηριότητάς τους. «Χρειάζεται μάσκα N99 FFP3 πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου» τόνισε.

Lockdown: Νάξος, Ρόδος, Ευρυτανία και Πιερία στο «τραπέζι» για νέα μέτρα

Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες και πολλά νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηράκλειο μπήκε σε καθεστώς τοπικού lockdown, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 01:00 και τη μουσική να απαγορεύεται στα καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τέσσερις ακόμη περιοχές «φλερτάρουν» με έκτακτα μέτρα λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που βρίσκονται στο τραπέζι για μέτρα τοπικού lockdown είναι η Ρόδος, η Νάξος, η Ευρυτανία και η Πιερία. Οι αποφάσεις, πάντως, για το αν θα παρθούν μέτρα για τις συγκεκριμένες περιοχές θα παρθούν αύριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA