Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όταν έβλεπα τις φλόγες να κατεβαίνουν από το βουνό, αισθανόμουν ότι η κόλαση ερχόταν κατά πάνω μου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Reader ο πρόεδρος των εθελοντών δασοπυροσβεστών Αφιδνών, Νίκος Κατσιμπέρης, τις στιγμές που έζησε στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης. Το κλιμάκιο των εθελοντών ήταν από τα πρώτα που έφτασαν στο πύρινο μέτωπο και ξεκίνησαν την τιτάνια προσπάθεια να τιθασεύσουν το θεριό.

Οι εικόνες που αντίκρισαν θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη, καθώς η φωτιά μαινόταν σε πολλά σημεία και το πύρινο μέτωπο κατάπινε τα πάντα στο διάβα του. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες πολέμησαν με αυταπάρνηση και πείσμα, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Δίχως τη βοήθεια της Πυροσβεστικής αρκετές φορές, οι εθελοντές των Αφιδνών έγιναν σύμβολο ηρωισμού, καθώς κράτησαν τη γραμμή απέναντι στο πύρινο τέρας και υποχώρησαν μόνο όταν η μάχη δεν γινόταν πλέον να κερδηθεί.

«Αναμέναμε βοήθεια από την Πυροσβεστική, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ»

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιμπέρης, μόλις ξεκίνησε η μεγάλη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, οι εθελοντές κατέφθασαν πρώτοι και ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. «Αναμέναμε ότι θα σημειωθεί κάποια στιγμή μια τέτοια φωτιά στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περιμέναμε ότι θα πάρει τέτοια έκταση. Μόλις έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση φτάσαμε από τους πρώτους στο σημείο με τρία οχήματα και ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Στηθήκαμε στη χαράδρα που οδηγεί προς τους Θρακομακεδόνες και κρατήσαμε τη γραμμή για να μην αφήσουμε τη φωτιά να περάσει».

Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν τραγικές, καθώς η φωτιά συνέχισε την καταστροφική της πορεία μέσα στο πευκοδάσος και πέρασε από τη Δροσοπηγή. «Όταν η φωτιά πέρασε από τη Δροσοπηγή και ήταν έτοιμη να μπει στις Αφίδνες, ανασυνταχθήκαμε στο μοναδικό σημείο που μπορούσες να κόψεις την πυρκαγιά. Ήμασταν 6 οχήματα παραταγμένα και αναμέναμε βοήθεια από την Πυροσβεστική, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμπέρης και προσθέτει ότι «δεν θα ξεχάσω έτσι όπως κατέβαινε η φωτιά το βουνό. Αισθανόμουν ότι η κόλαση ερχόταν κατά πάνω μου. Το ύψος που έφταναν οι φλόγες και ο τρόπος που αναπηδούσαν μπροστά μας με έκαναν να νιώσω ότι είχα παραισθήσεις. Η κατάσταση ήταν τραγική, δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό το πράγμα».

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι την ώρα που έδιναν αυτή τη μάχη, ένα μέλος της ομάδας των εθελοντών έχανε το σπίτι του από τη φωτιά. «Είδα ανθρώπους σε απόγνωση, όταν έβλεπαν το σπίτι τους να καίγεται. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Κάθονταν βουβοί παρατηρητές και κοίταζαν τις αναμνήσεις τους να γίνονται στάχτη. Ένα μέλος της ομάδας μας, την ώρα που πάλευε με τις φλόγες, το σπίτι του καιγόταν» περιέγραψε ο πρόεδρος των εθελοντών.

Όταν οι φλόγες υπερπήδησαν την Εθνική Οδό

Κανένας δεν μπορούσε να τιθασεύσει το πύρινο τέρας, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να κατακάψει τεράστιες εκτάσεις και οι εθελοντές έτρεχαν όπου υπήρχε ανάγκη. Όπως σημειώνει ο κ. Κατσιμπέρης, ήταν μπροστά στη στιγμή που η φωτιά υπερπηδούσε την Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα να περάσει στην απέναντι μεριά. «Ήμασταν στην οδό Διός λίγο πιο μέσα από το σημείο που πέρασε η φωτιά την Εθνική Οδό. Εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαμε να σώσουμε σπίτια, τα οποία είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της με αποτέλεσμα να φτάσει στον παράδρομο της Εθνικής. Τότε έγινε το απίστευτο και οι φλόγες κατάφεραν να περάσουν απέναντι και να αρχίσουν να κατακαίνε ένα εργοστάσιο. Αυτό έγινε μπροστά στα μάτια μας αλλά δεν μπορέσαμε να αναπτυχθούμε, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση ήταν ένα βενζινάδικο. Ο κίνδυνος για έκρηξη εκείνη τη στιγμή ήταν μεγάλος», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμπέρης, και συμπληρώνει ότι είπε στα μέλη της ομάδας του να αποσυρθούν άμεσα.

Η φωτογραφία που συγκλόνισε

Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η φωτογραφία με τα μέλη του Συλλόγου Δασοπροστασίας Εθελοντών Αφιδνών που είχαν ξαπλώσει στο έδαφος εξαντλημένα, προσπαθώντας να ξεκλέψουν λίγες στιγμές ξεκούρασης από την μάχη με τις φλόγες. Ο κ. Κατσιμπέρης αποκάλυψε την ιστορία πίσω από αυτή την συγκλονιστική φωτογραφία. «Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από μία υπερπροσπάθεια των πληρωμάτων για να σώσουν ένα σπίτι από τις φλόγες στην περιοχή των Αφιδνών. Τα παιδιά είχαν δώσει το 100% των δυνάμεών τους και της ψυχής τους προκειμένου να πολεμήσουν τις φλόγες μέχρι που εξαντλήθηκαν. Το σπίτι τελικά καταφέραμε και το σώσαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμπέρης.

Ποιος είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπροστασίας Αφιδνών

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2014, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα, η οποία θα έχει ως σκοπό της την προστασία του δάσους της περιοχής. Μέσα σε 7 χρόνια απέκτησε υποδομές, οι οποίες αγγίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, στην οποία έσπευσαν οι εθελοντές των Αφιδνών ήταν η φωτιά του 2017 στον Κάλαμο και το 2018 στο Μάτι.

Ο κ. Κατσιμπέρης δηλώνει υπερήφανος, καθώς η ομάδα έδωσε το 100% του εαυτού της, προκειμένου να πολεμήσει το πύρινο μέτωπο. Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνει στην Πολιτεία ένα μήνυμα και ζητά τη στήριξή της. «Θα θέλαμε από την Πολιτεία κάποια στιγμή να καταλάβει το έργο που παρέχουμε. Όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, καθώς παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κληθούμε να πάμε. Κάποια στιγμή το κράτος θα πρέπει να το αναγνωρίσει και να δημιουργήσει κάποιες υποδομές, ώστε να μπορούμε και εμείς να λειτουργούμε. Σκεφτείτε ότι πληρώνουμε διόδια (εκτός από τη Νέα Οδό) και τέλη κυκλοφορίας στα οχήματα. Δεν έχουμε καμία πηγή χρηματοδότησης από την Πολιτεία. Ό,τι αγοράζουμε, πληρώνουμε κανονικά τον ΦΠΑ. Ο εξοπλισμός που πρέπει να φοράμε για να είμαστε ασφαλείς όταν κάνουμε τη δασοπυρόσβεση στοιχίζει πάνω από 1.000 ευρώ. Θα πρέπει, επιτέλους, να λυθούν αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο πρόεδρος των εθελοντών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA