Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι στάχτες από τη φωτιά ακόμη «καπνίζουν», τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών καλούνται να κάνουν τον τραγικό απολογισμό που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Στη βόρεια Εύβοια τα πάντα έχουν καεί... Παντού υπάρχουν στάχτες και αποκαΐδια, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει περισσότερα από 500.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη δορυφορική απεικόνιση της υπηρεσίας Copernicus. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από μία φωτιά. Στην Αττική η ίδια εικόνα. Μόνο στάχτες και καμένα από τον εφιάλτη που δεν ήθελε κανείς να ζήσει ενώ την ίδια ώρα η φωτιά στη Γορτυνία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πυροσβέστες

Η επόμενη μέρα στα καμένα

Η κυβέρνηση, πάντως, μετά τις φωτιές που έσβησαν, προχωρά στην καταμέτρηση που άφησε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ανακοινώσει άμεσα μέτρα για να επανέλθει η ζωή στα καμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Αττική έχουν καεί/υποστεί ζημιές περίπου 130 σπίτια. 

Στον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης Ευβοίας και Αγίας Αννας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 300 σπίτια, έχουν υποστεί ζημιές 800 σπίτια και έχουν καεί 40 επιχειρήσεις. 

Στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού έχουν καεί 22 σπίτια (ανάμεσά τους ένας ξενώνας) και μία επιχείρηση (ενός ξυλουργού στην Τσαπουρνιά). Από τα 22 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα 17 βρίσκονται στον οικισμό Κοκκινομηλιά. «Η Κοκκινομηλιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς», αναφέρουν στο Reader άνθρωποι της περιοχής, ελπίζοντας η βόρεια Εύβοια να γίνει ξανά ο τόπος που είχαν κάποτε.  Στον δήμο Γορτυνίας η φωτιά καίει ακόμη και ο απολογισμός θα ξεκινήσει, όταν σβήσει η πύρινη λαίλαπα. 

Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα κάηκαν σε δύο εβδομάδες

Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που επικαιροποιήθηκαν σήμερα. Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS.

Κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα. «Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης», είχε εξηγήσει χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, στην οποία ανήκει το EFFIS.

Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον. Πάνω από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων είχαν καεί τον Αύγουστο 2007 στις σφοδρές πυρκαγιές που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν»

Πάντως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου «οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή». Κι αυτό γιατί τώρα, όπως λένε, προέχει να γίνει η καταμέτρηση των καμένων σπιτιών και επιχειρήσεων, ούτως ώστε να λάβουν οι πυρόπληκτοι τις αποζημιώσεις τους. «Οι μηχανικοί μας εργάζονται για να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών», είχε δηλώσει, άλλωστε, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. 

Μέτρα για πυρόπληκτους 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες - μετά τη συγγνώμη που ζήτησε από τους πυρόπληκτους -  ανακοίνωσε και τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. θα κριθεί αναδασωτέα κάθε γη που κάηκε.

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου:

  • Από αύριο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλες οι περιοχές αναδασωτέες.
  • Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.00012.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με το βαθμό της ζημιάς
  • Από τις 18 Αυγούστου θα καταβάλλονται με μια αίτηση στο arogi.gov.gr και πολύ σύντομα θα γίνονται οι εκταμιεύσεις
  • Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απώλειών τους και με προκαταβολή 22.000, 12.000 και 5.000 ανάλογα με τις ζημιές
  • Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές
  • Έως 4.000 ευρώ για τις παραγωγές τους ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
  • Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους πυρόπληκτους και θα υπάρχει επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
  • Τα δύο τελευταία μέτρα για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, αναστολές υποχρεώσεων και επιδότησης ενοικίου θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους στους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας.
  • Θα υπάρχει πρόβλεψη για ανατολή συμβάσεων για 3 μήνες ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Συστήνεται ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας που θα σχεδιάσει την μεθεπόμενη ημέρα με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο που έχει συνδεθεί ως δήμαρχος με την ανάκαμψη της Καλαμάτας μετά τους φονικούς σεισμούς.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA