ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/08/2021 15:40

Κορονοϊός: Φθινόπωρο με έως και 10.000 κρούσματα τη μέρα - Πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Εντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το 4ο κύμα της πανδημίας που «καλπάζει» - Το καλό και το κακό σενάριο για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Κορονοϊός: Φθινόπωρο με έως και 10.000 κρούσματα τη μέρα - Πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα που έχουν αρχίσει να αυξάνονται ανησυχητικά. «Βλέπουμε μεν στο 4ο κύμα, να μολύνονται κυρίως οι νέες ηλικίες που αντέχουν, όμως έχουμε μια μετάλλαξη φοβερή και στο νοσοκομείο μας από τα 20 δείγματα που στέλνουμε τα 19 έρχονται με την μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση και η μετάλλαξη αυτή έχει αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλον τον κόσμο, με δεδομένο ότι προσβάλλονται και οι εμβολιασμένοι, αλλά ελαφριά. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι η εκρίζωση του ιού, αυτό δεν είναι δυνατόν, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε την συχνότητά του και την καταστροφική του συνέπεια που είναι η απώλεια της ζωής και αυτό το καταφέρνουμε με τα εμβόλια».

Τώρα στις μονάδες του νοσοκομείου «Παπανικολάου», η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν, γιατί ορισμένοι που έχουν μολυνθεί, φτάνουν στο νοσοκομείο με κάποιους να χρειάζονται και οξυγόνο. Προς το παρόν πάντως, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται όσο πιέστηκε με το 2ο και 3ο κύμα.

Μπορεί το φθινόπωρο να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα την ημέρα

Εάν οι παράμετροι που ανέλυσε ο κ. Καπραβέλος, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι συνωστισμοί, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι, η αλλαγή του καιρού που θα κλείσει ξανά τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους δεν ληφθούν υπόψη, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία, πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά».

Τουλάχιστον 100 συμπτώματα έχει καταγράψει το ιατρικό προσωπικό, από την νόσηση με Covid-19, όπως απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης, αυπνία, δυσκολία στην αναπνοή, στην βάδιση, «έχουμε ανθρώπους που βγήκαν από την μονάδα και μετά από 8 μήνες δεν μπορούσαν ακόμα να περπατήσουν και δεν ξέρω αν αφήσουν μόνιμες βλάβες».

Ένας εμβολιασμένος σε ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»

Ο μοναδικός εμβολιασμένος που βρίσκεται σε ΜΕΘ στον ελληνικό χώρο, βρίσκεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, είναι οδοντίατρος, είχε κάνει και τις δύο δόσεις, έπαιρνε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και τώρα δίνει μάχη για την ζωή του. «Βλέπουμε μια κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος και δεν μπορώ παρά να το ανακοινώσω ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από την δύσκολη νόσο, την απειλή που χτυπάει την ζωή των ανθρώπων».

Ο κ. Καπραβέλος προβλέπει μεγάλη επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που διαφαίνεται ήδη. «Από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, 3-4 μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

Τρίτη δόση για ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ΗΠΑ η τρίτη δόση του εμβολίου συστήνεται για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένους και καρκινοπαθείς, γιατί μπορεί να αποτελούν την μειοψηφία, μόλις το 2%-3% του πληθυσμού ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν παράλληλα το 45% των νοσηλειών στις εντατικές και στα νοσοκομεία.

«Άρα η τρίτη δόση πρέπει να γίνει πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτή είναι η κατεύθυνση που προχωρά η Αμερική και η Ευρώπη». Στην συνέχεια, ενδεχομένως να χρειαστούν ενισχυτική δόση οι γιατροί της πρώτης γραμμής, όπως εκείνοι που εργάζονται σε ΜΕΘ.

Βασιλακόπουλος: 14 νέοι και 1 παιδί στις ΜΕΘ - Πώς θα φτάσουμε στην ανοσία

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσο για την πίεση στο σύστημα Υγείας, δήλωσε πως τώρα δεν παράτηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. «Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάστακτη», ανέφερε.

Για την πορεία προς την ανοσία της αγέλης, δήλωσε πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στο 60% ανοσίας στη χώρα μας, μας χωρίζει ένα 25% για να φτάσουμε στο 85% το οποίο θα σημάνει και την λήξη της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο όπως ανέφερε ο καθηγητής υπάρχει ένα οδυνηρό σενάριο να φτάσουμε εκεί: «Ενδέχεται να θρηνήσουμε πολλά θύματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 25%». Φυσικά, το καλό σενάριο αφορά την αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΘ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΝΟΣΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ