Μενού
  • Α-
  • Α+

Αδεια ξενοδοχεία, άδεια καταστήματα, άδειοι δρόμοι. Ο τουρισμός στη βόρεια Εύβοια «βουλιάζει» μετά τις καταστροφικές φωτιές. Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων στη βόρεια Εύβοια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση. Οι τουριστικές περιοχές έχουν ερημώσει. Λίμνες, Ροβιές, Λουτρά Αιδηψού, Αγιος Νικόλαος, Αγιος Γεώργιος και Πευκί κάποτε έσφυζαν από ζωή και τώρα έχουν μείνει μόνο στάχτες από τα καμένα που άφησε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Εύβοια: «Ηρθε η φλόγα πιο κοντά, ούρλιαζα και δεν ήξερα τι να κάνω» - Τι είπε η μητέρα της μικρής Βαλεντίνας

Στις Ροβιές, μάλιστα, υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που τώρα δεν φιλοξενούν κανέναν τουρίστα, παρά το γεγονός ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 6 Αυγούστου, ήταν εντελώς γεμάτες και είχαν κρατήσεις για πληρότητες 100% μέχρι το τέλος Αυγούστου. «Αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι ελάχιστη. Οι ακυρώσεις ξεπερνούν το 90% και δεν ξέρουμε πώς θα πάει και ο Σεπτέμβριος», αναφέρει στην κάμερα του OPEN TV ο πρόεδρος ξενοδόχων στα Λουτρά Αιδηψού, Θεόδωρος Ρουμελιώτης. «Η πληρότητά μας ήταν από τον Ιούλιο στο 100%. Τώρα είμαστε στο μηδέν και όλοι έχουν κάνει ακυρώσεις», συμπληρώνει η ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, Ρένα Νικητόγλου. 

Για 9 μέρες η Βόρεια Εύβοια δοκιμαζόταν από τις φωτιές. Κάτοικοι, εθελοντές και Πυροσβεστική έδιναν τιτάνιες μάχες με την πύρινη λαίλαπα. Τώρα, μουδιασμένοι οι κάτοικοι, μετά τη φωτιά, δίνουν αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους. «Φοράμε μάσκες γιατί δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Εσείς αν ήσασταν τουρίστας θα ερχόσασταν εδώ;», διερωτάται ιδιοκτήτρια καταστήματος στη βόρεια Εύβοια. 

Στα Λουτρά της Αιδηψού τα ferry boat φτάνουν άδεια από το λιμάνι της Αρκίτσας. Από τις 10 κρατήσεις που έγιναν από τουρίστες τις προηγούμενες εβδομάδες οι 9 έχουν ακυρωθεί. Οι φωτιές αφού κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έχουν πλήξει τώρα τον τουρισμό στη βόρεια Εύβοια και γι' αυτό οι κάτοικοι των περιοχών κάνουν έκκληση για στήριξη. «Ο,τι ήταν να καεί, κάηκε. Αν μπορείτε και αγαπάτε το Πευκί, βοηθήστε μας», λένε και επισημαίνουν ότι η κίνηση στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία είναι ανύπαρκτη. 

Παντού στη βόρεια Εύβοια υπάρχουν μόνο καμένα. Στάχτες, αποκαΐδια και μαύρο. Η άγρια ομορφιά έχει μετατραπεί σε σκηνικό πολέμου και ο εφιάλτης από τη φωτιά για τους κατοίκους είναι ακόμη εδώ. Γι' αυτό και οι κάτοικοι ελπίζουν να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους και να γεμίσει ξανά με κόσμο η βόρεια Εύβοια ενώ την ίδια ώρα οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών συνεχίζουν τις καταγραφές στα καμένα. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι στην Εύβοια έχουν καεί παραπάνω από 500.000 στρέμματα δάσους ενώ έχουν υποστεί ζημιές περισσότερα από 1.000 σπίτια (μερικές ζημιές και ολική καταστροφή συνολικά). 

Οι κάτοικοι ευελπιστούν στη στήριξη της Πολιτείας και περιμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να τους ξεχάσει το κράτος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA