Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που ονομάζεται και «Πάσχα του Καλοκαιριού», τιμήθηκε και φέτος από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, παρά τα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. Οι πιστοί επισκέφθηκαν ναούς και μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία, καθώς και όλα τα μεγάλα προσκηνύματα προκειμένου να προσευχηθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής στη Θεοτόκο.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων - «Φόβοι» για την επιστροφή από τα νησιά

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό. Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Παναγία μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς»

«Είναι καθήκον μας από τη θέση που έχουμε να προσφέρουμε ενωμένοι, ώστε να βγούμε στην απέναντι όχθη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για να σημειώσει ότι «αν είχαμε τη δυνατότητα να απλώσουμε τα φτερά της φαντασίας μας όπου υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί, θα βλέπαμε χιλιάδες ανθρώπους να οδηγούν τα βήματά τους σε ιερούς χώρους, σε ναούς της Παναγίας, σε προσκυνήματα, σε μοναστήρια, σε ιερές εικόνες, για να την υμνήσουν, να τη δοξολογήσουν».

Επιπλέον, μίλησε για τους Πατέρες της Εκκλησίας που συνέκριναν την Παναγία με την Εύα και τόνισε ότι «είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέλημα και την επικοινωνία με τον Θεό. Η Εύα, ενώ ζούσε προνομιακά στον Παράδεισο, επαναστάτησε. Η Παναγία, από την πλευρά της, η οποία μεγάλωσε σε έναν τόπο δύσκολο, στη Ναζαρέτ, δεν αρνήθηκε τα λόγια του Αρχαγγέλου». «Πρόκειται για δύο διαφορετικές προκλήσεις», προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και επισήμανε ότι «Τα δύο πρόσωπα αυτά ενώ φαίνεται να είναι μακριά -χρονικά και τοπικά- είναι κοντά, γιατί βρίσκονται μέσα στον καθένα από εμάς. Κάθε φορά που αγανακτούμε και επαναστατούμε, θεωρώντας πως μπορούμε και μόνοι μας να προχωρήσουμε ανεξάρτητοι, τότε μέσα μας κυριαρχεί ο κόσμος της Εύας. Όταν, όμως, θέλουμε να επιστρέψουμε κοντά στον Θεό τότε κυριαρχεί ο κόσμος της Παναγίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε επιπλέον λόγο για τις δυσκολίες που περνά ο τόπος από την πανδημία, αλλά και από τις φονικές πυρκαγιές, και κάλεσε τους πιστούς να φύγουμε από τον ναό ακούγοντας την Παναγία και αποκηρύσσοντας την Εύα. «Η Παναγία, άλλωστε, είναι η μεσίτρια», είπε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και υπογράμμισε: «Ας φύγουμε με την πεποίθηση ότι μέσα μας ο καθένας επιλέγει τον κόσμο της Παναγίας γιατί μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA