Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλη μια δύσκολη μέρα για την Ελλάδα και την Αττική. Σχεδόν ταυτόχρονα, δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς, ένα στην Κερατέα κι ένα στα Βίλια, άρχισαν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκτάσεις πράσινου να παραδοθούν στις φλόγες. Τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης όσο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής έκαναν ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο OPEN υποστήριξε ότι η φωτιά στην Κερατέα ξεκίνησε από κάδο απορριμάτων σε ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή. Το 112 πραγματοποιεί εκκενώσεις και στις δύο περιοχές, ενώ η μάχη της Πυροσβεστικής είναι άνιση, καθώς πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα επιχειρούν 91 πυροσβέστες και 12 εναέρια μέσα.https://www.youtube.com/watch?v=80zFExn_n-U

Οσον αφορά στην Κερατέα, ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε το πρωί στο Μαράτι της Κερατέας και κατευθύνεται πλέον προς το Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Το 112 έχει εκκενώσει ήδη τέσσερις οικισμούς, ενώ οι φλόγες τύλιξαν σπίτια που βρίσκονταν στην κορυφή του βουνού. Η φωτιά πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις, ενώ η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους και κατευθύνει τον κόσμο προκειμένου τα αυτοκίνητο να διαφύγουν με ασφάλεια από την περιοχή. Ηδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που παρέμειναν στην περιοχή για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η μεγάλη προσπάθεια της πυροσβεστικής είναι να μην πάει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, αν και αυτή την ώρα η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, λόγω και των πολύ ισχυρών ανέμων (6-7 μποφόρ) Την πρώτη προσβολή της φωτιάς έκαναν περιπολικά αεροσκάφη της πυροσβεστικής, ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακοπεί η εξάπλωση της φωτιάς που ξεκίνησε από το Μαράτι της Κερατέας στις 10:58 το πρωί. Λίγο μετά τη μία, η φωτιά έκαιγε μια έκταση τουλάχιστον 12 χιλιομέτρων. «Τραγική η κατάσταση» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο αντιδήμαρχος Λευρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας είναι μεγάλη, ωστόσο, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων. «Κάθε 3-4 λεπτά ρίχνουν τα εναέρια μέσα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» τόνισε.

Την ίδια στιγμή στα Βίλια Αττική, μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση και στο σημείο βρίσκονται ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112, το οποίο με μήνυμα του καλεί όλους τους πολίτες που βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή και στο Κρύο Πηγάδι να εκκενώσουν άμεσα προς την παραλία της Ψάθας και το Αλεποχώρι. Σημειώνεται ότι έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης για Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι Αττικής. Προς το παρόν, σε αυτή τη φωτιά, δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές σπιτιών, ωστόσο η δύναμη των ανέμων είναι μεγάλη και η ανησυχία έντονη. Στα Βίλια επιχειρούν 61 πυροσβέστες και 13 εναέρια μέσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA