Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιθανή θεωρείται η οριοθέτηση της φωτιάς στην Κερατέα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ δύο είναι τα σημεία αυτή τη στιγμή όπου δίνεται μάχη: Πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχει οριοθετηθεί. Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι στα Βίλια είναι πιο δύσκολη η κατάσταση, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος να μην κατευθυνθεί προς/και να μην απειληθούν τα Βίλια και κορυφογραμμές του όρους «Πατέρας». Δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, με συνεχείς ρίψεις και υδροληψίες, μέχρι τη δύση του ηλίου.

Προβλέπεται να «πέσουν» οι άνεμοι

Το θετικό της υπόθεσης είναι η πρόβλεψη του καιρού, που δείχνει πτώση των ανέμων από αργά το απόγευμα. Μάλιστα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρες γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι. Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

Καίγονται σπίτια στην Κερατέα καταγγελίες για εμπρησμό

Τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης όσο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής έκαναν ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό για τη φωτιά στην Κερατέα, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο OPEN υποστήριξε ότι η φωτιά στην Κερατέα ξεκίνησε από κάδο απορριμάτων σε ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα επιχειρούν 91 πυροσβέστες και 12 εναέρια μέσα. Η Αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους και κατευθύνει τον κόσμο προκειμένου τα αυτοκίνητο να διαφύγουν με ασφάλεια από την περιοχή. Ηδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που παρέμειναν στην περιοχή για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ο Σπίρτζης ρωτά γιατί δεν πετά το Beriev και γιατί είναι ελάχιστα τα Canadair 

Σειρά ερωτημάτων για το πώς γίνεται η διαχείριση και στις δύο φωτιές, στα Βίλια και στην Κερατέα θέτει ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης ρωτά «τι ώρα και από ποιον εντοπίστηκε η πυρκαγιά;» και επίσης γιατί δεν επιχειρεί το Beriev και γιατί είναι λίγα τα Canadair. 

Αναλυτικά, ρωτάει:

  • Τι ώρα και από ποιον εντοπίστηκε η φωτιά;
  • Πόσοι κρόνοι (μικρά περιπολικά με σκοπό την γρήγορη πρόσβαση και εντοπισμό σε περίπτωση εμπρησμού) υπήρχαν κ περιπολούσαν στην περιοχή αφού σήμερα οι συνθήκες όριζαν στάδιο 4 / αυξημένη ετοιμότητα;
  • Σε πόση ώρα και με πόσα μέσα ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την στιγμή του εντοπισμού της πυρκαγιάς;
  • Γιατί συνεχίζουν να επιχειρούν ελάχιστα καναντέρ;
  • Για ποιους λόγους το Beriev δεν πετάει σε καμία από τις δυο μεγάλες πυρκαγιές;
  • Πόσα μέσα επιχειρούν από τις δυνάμεις βοήθειας ξένων χωρών που βρίσκονται ακόμη στη χώρα μας;

«Με την ευχή να ελεγχθούν και να σβηστούν άμεσα οι πυρκαγιές στην Αττική, χωρίς να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα χωρίς να χαθούν άλλες περιουσίες, χωρίς να χαθεί ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου και δύο από τα ελάχιστα δάση που έχουν απομείνει, περιμένουμε τις υπεύθυνες και ειλικρινείς απαντήσεις» καταλήγει ο κ. Σπίρτζης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA