Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Βίλια για δεύτερη ημέρα, με μία μικρή δόση αισιοδοξίας όμως, λόγω των συνεχόμενων και πολλαπλών ρίψεων νερού από 24 εναέρια μέσα. Αναμεσά τους και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin χωρητικότητας 40 τόνων, αλλά και του Beriev, που επέστρεψε στην ενεργό δράση, ύστερα από ένα διάλειμμα μετά το δυστύχημα αντίστοιχου αεροσκάφους στην Τουρκία. Συνολικά στο μέτωπο που φτάνει τα 10 χιλιόμετρα, επιχειρούν 14 ελικόπτερα, 8 αεροσκάφη και τα δύο Ilyushin.

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας, όπου η πυρκαγιά έχει ανεβεί σε δύσβατο σημείο, ενώ ανησυχία επικρατεί καθώς στον Αγιο Γεώργιο υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Ήδη από χθες, Δευτέρα, έχουν διασωθεί πολλά ζώα, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, 17 Αυγούστου. Παράλληλα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατεβεί προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Στη φωτιά στα Βίλια έχουν αναπτυχθεί και οι δυνάμεις των Πολωνών πυροσβεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, μαζί με τους Πολωνούς είναι οι Έλληνες συνοδοί τους, οι οποίοι βρίσκονται μαζί τους από τις φωτιές της Εύβοιας. Κατά την ίδια πηγή, οι ομάδες αυτές έχουν αναπτύξει δεσμούς και κώδικες επικοινωνίας, γι’ αυτό και τα ζευγάρια δεν άλλαξαν και παρέμειναν δίπλα τους οι ίδιοι Έλληνες αξιωματικοί.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 330 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχημάτων, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα 143 πυροσβεστών με 46 οχήματα από την Πολωνία. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Από χθες οι κάτοικοι της περιοχής δέχονται μηνύματα από το 112 με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί ΠαλαιοχώριΆγιος ΣωτήραςΠαλαικούνδουρα και Θέα. Οι συγκεκριμένοι οικισμοί ήρθαν να προστεθούν στους ΒενίιζαΜικρό και Μεγάλο ΒαθυχώριΆγιος ΓεώργιοςΑγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκκένωση και γηροκομείου στα Βίλια λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA