Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φωτιά στα Βίλια: Αγωνία με νέες αναζωπυρώσεις - Δύσκολη νύχτα για κατοίκους και πυροσβεστική

Η φωτιά στα Βίλια εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων - Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες

Φωτιές στην Ελλάδα (Πηγή: Associated Press)
Φωτιές στην Ελλάδα (Πηγή: Associated Press)

Οι αναζωπυρώσεις στη φωτιά στα Βίλια, κρατάνε σε απόλυτο συναγερμό την Πυροσβεστική, που αν και έχει καταφέρει να περιορίσει το μέτωπο, δεν μπόρεσε να οριοθετήσει την πυρκαγιά, που καίει δάσος στο Όρος Πατέρα. Η απουσία των εναέριιων μέσων, από τη στιγμή που έπεσε η νύχτα, βοηθάει την πέκταση του μετώπου, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο άνεμος το στέλνει προς την Εθνική Οδό.

Η φωτιά στα Βίλια εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων μέσα σε άλλοτε καταπράσινο δάσος, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να δημιουργούν τις τελευταίες ώρες αντιπυρικές ζώνες. Ο σκοπός είναι να εμποδιστεί η επέκταση της πύρινης λαίλαπας προς το Πόρτο Γερμενό.

Ετσι επί ποδός βρίσκεται ο οικισμός στα Βίλια με τους κάτοικους να μένουν ξάγρυπνοι και παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες που θα τους προσέφεραν μία κάποια προστασία. Στα Βίλια το μέτωπο δεν είναι ενιαίο αλλά ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από μικρές εστίες φωτιάς, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά και στόχος είναι να ελεγχθούν μέχρι τότε οι αναζωπυρώσει και τα ενεργά μέτωπα.

Στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Καλή η εικόνα στην Κερατέα

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη και δεν υπάρχουν πλέον αναζωπυρώσεις. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης περιβρέχουν την περίμετρο.

Ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολήθηκαν σε άλλες 2 πυρκαγιές: στο Σαλμένικο Αχαΐας (κοντά στο Αίγιο) και στους Αντιφιλίππους στους πρόποδες του Παγγαίου στο νομό Καβάλας. Όλες οι ενέργειες από εναέρια μέσα συνεχίζονται μέχρι το τελευταίο φως ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Φωτιά #Βίλια #πυροσβεστική

Best of Internet