Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μάχη με το πύρινο μέτωπο στα Βίλια συνεχίζεται καθώς η φωτιά δεν υποχωρεί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν τόσο από το έδαφος όσο και από το αέρα. Η πυρκαγιά στο όρος Πατέρας συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς καίει μέσα σε πυκνό και δύσβατο δάσος και εκεί μπορούν να επιχειρήσουν αποκλειστικά τα εναέρια μέσα.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στα Βίλια: Παρ' ολίγον τραγωδία με το Ilyushin - Επιχείρησε χωρίς ενημέρωση

Η περίμετρος της φωτιάς εκτείνεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι και το μεσημέρι όταν θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας κάτι που θα ευνοήσει τις αναζωπυρώσεις. Άλλωστε και οι πυροσβέστες που βρίσκονταν στην περιοχή όλο το βράδυ προσπαθούν να περιορίσουν τις πιθανότητες να υπάρξουν αναζωπυρώσεις καθώς παρότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι είναι πολύ εύκολο να φουντώσει και πάλι η φωτιά.

«Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δνε υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα» ανέφερε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο MEGA.

Πάνω από 80.000 καμένα στρέμματα

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Φωτιά στα Βίλια: 370 πυροσβέστες και εναέρια μέσα

Από το πρωί στη φωτιά στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA