Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό τον φόβο του τεράστιου πύρινου μετώπου της φωτιάς στα Βίλια συνεχίζεται η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής, που έχουν έναν και βασικό στόχο, να μην φτάσουν οι φλόγες στο οικιστικό κομμάτι της περιοχής. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν παραδοθεί στη φωτιά κάποια διάσπαρτα σπίτια κοντά στον οικισμό, ενώ η πυρκαγιά καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. 

Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης μέσω του 112, υπάρχει σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν κόσμο που δεν έχει μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην ενημέρωση για τη φωτιά στα Βίλια. «Μάχη με τα στοιχεία της φύσης δίνουν οι πυροσβέστες, κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει στο χωριό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να επιχειρούν» είπε χαρακτηριστικά. 

Στην φωτιά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως επιχείρησαν συνολικά 29 εναέρια μέσα συμπερελαμβανομένου και του ρωσικού beriev. Όπως μάλιστα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι ώρες πτήσεις των εναέριων μέσων στις φωτιές είναι διπλάσιες σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, έχοντας ήδη φτάσει τις 6.190 ώρες.

Κάηκαν 75.000 στρέμματα

Εικόνες θλίψης με τη φωτιά να κατακαίει και στα Βίλια εδώ και τρεις μέρες. Τις εικόνες με την πύρινη λαίλαπα να «καταπίνει» το δάσος κατέγραψε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δορυφόρος Sentinel-2. Οπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία που παρουσιάζει το meteo.gr, στην εικόνα αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης είναι τα 75.000 στρέμματα.

Οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα Βίλια, με τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή με λεωφορεία, αν χρειαστεί, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης. Η διαρκής αλλαγή στη φορά των ανέμων είναι αυτή που κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για ακόμη μια μέρα, το σύννεφο καπνού που έχει δημιουργηθεί, έχει σκεπάσει την Αθήνα.

Οι δραματικές εικόνες μέσα από τα εναέρια μέσα

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν μέσα από καναντέρ και σινούκ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη φωτιά στα Βίλια, την Τρίτη 17 Αυγούστου, έναντι του μεγάλου πύρινου μετώπου. 

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος οι πιλότοι κάνουν μία υπερπροσπάθεια να περιορίσουν το μέτωπο και από βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα να περνούν μέσα από πυκνούς καπνούς προκειμένου να κάνουν πετυχημένες ρίψεις νερού. 

Παράλληλα είναι ευδιάκριτο το τεράστιο μέτωπο που συνεχίζει δυστυχώς και σήμερα, 18 Αυγούστου, να καίει στο όρο Πατέρας, ενώ φαίνονται και οι στοχευμένες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν αναζωπυρώσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA