Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέτρα για όσους πολίτες δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έρχονται άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η επαναφορά στην καθημερινότητα μετά το τέλος των αδειών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά: 

  • Τέλος τα δωρεάν self test για ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν με δική τους οικονομική επιβάρυνση  τα τεστ που πρέπει να είναι rapid ή μοριακά δύο φορές την εβδομάδα. Η τιμή θα είναι προκαθορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στον τουρισμό.
  • «Απαγορευτικό» εισόδου σε μπαρ και καφέ και διασκέδαση για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Φυσικά θα μπορούν να μπουν σε σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά κέντρα. 
  • Για τα ταξίδια θα ισχύει ό,τι και το καλοκαίρι: Σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται  με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή εργαστηριακό τεστ

Διαβάστε ακόμα: Μόσιαλος: Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις Αλφα και Δέλτα

Επίσης, επανέρχεται η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reader για επερχόμενες ανακοινώσεις σε μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού με την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας και περοσέθεσε μιλώντας για τους ανεμβολίαστους: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί -κι αυτό είναι άδικο».

Ειδικό σχέδιο για τους ανεμβολιάστους υγειονομικούς 

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί και ειδικό σχέδιο για τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ως την 1η Σεπτεμβρίου. Εκτός από την αναστολή εξετάζεται η πιθανότητα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Open, το Δημόσιο προκαταβάλλει το μισθό του δεκαπενθημέρου και έτσι στις 26 Αυγούστου οι υγειονομικοί θα λάβουν την προκαταβολή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, μελετάται όσοι δεν εχουν εμβολιαστεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, να κληθούν να επιστρέψουν αυτό το τμήμα του μισθού.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται να μπουν στο... παιχνίδι ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα μεταφέρονται περιστατικά non covid19 από όλα τα νοσοκομείο της Ελλάδας που τυχόν υπολειτουργούν λόγω πολλών αναστολών.Aπό την προσεχή Δευτέρα δε, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμπληρωματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μπορεί να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες, για όσους βγουν σε αναστολή.Υπενθυμίζεται ότι από ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού εργαζόμενοι στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υπό εκπόνηση σχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η ανάθεση αυτή, προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα κενά όσο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή.  Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν αυτό το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

«Έκρηξη» στους διασωληνωμένους 

Υπερδιπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού και μετάλλαξης Δέλτα μέσα σε ένα μήνα, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή, χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθώς μόλις ένας στους δύο, για την ακρίβεια το 53,7% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο αριθμός των διασωληνωμένων από 121 στις 20 Ιουλίου έφτασαν σήμερα 21 Αυγούστου τους 317. Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, στην Κρήτη οι αντοχές του συστήματος υγείας προσεγγίζουν το σημείο μηδέν. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Νάξος, έχουν ήδη μπει σε «κόκκινη λίστα» για τη Γερμανία λόγω ιικού φορτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA