Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καιρός: To meteo σκοπεύει να δίνει ονόματα και στον καύσωνα όπως σε κάθε κακοκαιρία

Θυμάστε τις κακοκαιρίες Γηρυόνη, Ιανό, Μήδεια, Ευρυδίκη και Τηλέμαχο; To meteo σκοπεύει να δίνει πλέον σε κάθε κύμα καύσωνα ένα όνομα όπως πράττει με τις κακοκαιρίες

Καύσωνας στην Αθήνα (Πηγή: Shutterstock)
Καύσωνας στην Αθήνα (Πηγή: Shutterstock)

Οι καύσωνες αναμένεται ότι θα «βαπτίζονται» από το meteo όπως και τα χαμηλά βαρομετρικά που φέρνουν κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο κ. Λαγουβάρδος, που είναι ο «νονός» του κάθε κύματος κακοκαιρίας είπε στον Guardian: «Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2021 μας έδωσε μια πρόγευση για το τι θα βιώνουμε τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, όπου πιθανόν θα βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες».Όπως πρόσθεσε, πρέπει και οι Αρχές και οι πολίτες να είναι ενήμεροι. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιθανό να πληγεί φοδρά από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σημειώνεται δε ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 3 Αύγουστου θερμοκρασία 47,1 βαθμοών Κελσίου.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες είναι περισσότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο συμβάν του καιρού όταν αυτό έχει όνομα. Έτσι μπορούν να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες. Οι καύσωνες άλλωστε προκαλούν θανάτους. Δεν... κάνουν θόρυβο και προφανώς δεν είναι ορατοί. Τελικά όμως είναι σιωπηλοί δολοφόνοι» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη ονοματοδοσία

Υπενθυμίζεται ότι το meteo από την αρχή του 2017 άρχισε να «βαφτίζει» τα χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη τον Ιανουάριο του 2017.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Καιρός #Καύσωνας #κακοκαιρία #Θερμοκρασία