Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έλεγαν Γαβριέλλα και ήταν η πιο ξακουστή πόρνη της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1991.

Διαβάστε επίσης: 22 Ιουλίου 1997: Ένα έγκλημα ερωτικού πάθους με θύμα αρχιμανδρίτη αναστατώνει τους Αθηναίους  

Ο επί χρόνια αστυνομικός συντάκτης Πάνος Σόμπολος, στο βιβλίο του «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» γράφει για την υπόθεση που απασχόλησε την αθηναϊκή κοινωνία πριν από 30 χρόνια:

«Την έλεγαν ιέρεια του αγοραίου έρωτα. Η γυναίκα που κυριάρχησε στην Αθηναϊκή ζωή για 51 χρόνια και πρόσφερε απλόχερα βοήθεια σε φτωχούς και αναξιοπαθούντες η Γαβριέλλα Ουσάκοβα, η διάσημη πόρνη Γαβριέλλα, όπως την ήξερε ο περισσότερος κόσμος, δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο νεοκλασικό ιδιόκτητο σπίτι της που χρησιμοποιούσε και ως οίκο ανοχής στην οδό Μάρκου Ευγενικού 14, στην περιοχή του Λυκαβηττού. Μία γειτόνισσα της τη βρήκε νεκρή στις 10:00 το πρωί τις 25 Αυγούστου 1991 σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της και ειδοποίησε την αστυνομία. Ακολούθησε κινητοποίηση της Ασφάλειας και της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

»Η Γαβριέλλα είχε βρεθεί κανονικά ντυμένη. Φορούσε τη ρόμπα της ενώ έφερε κακώσεις στο πρόσωπο και στο λαιμό. Ο ιατροδικαστής, που έκανε τη νεκροψία και τη νεκροτομή, διαπίστωσε ότι ο θάνατος της είχε επέλθει συνέπεια στραγγαλισμού με τα χέρια. Προσδιόρισε ότι είχε λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα από τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή 24-25 Αυγούστου.

Το κίνητρο ήταν η ληστεία

»Κίνητρο της δολοφονίας, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την προανάκριση και τις γενικότερες έρευνες ασφαλείας, ήταν η ληστεία. Τι και πόσα πήραν κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αφού η Γαβριέλλα έμενε μόνη της και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με την αδελφή της Ευαγγελία και τις δύο ανιψιές της.

»Το σπίτι ήταν αναστατωμένο και τα πάντα άνω-κάτω. Ο δράστης ή οι δράστες είχαν ψάξει όλους τους χώρους και φυσικά αναζητούσαν χρήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας. Θα πρέπει να έφυγαν με αρκετή λεία, αν και το θύμα συνήθιζε να παίρνει τα μέτρα του και δεν κρατούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς έμπαιναν στο σπίτι διαφόρων ειδών άνθρωποι.

»Γεγονός πάντως είναι, ότι η διάσημη πόρνη - σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν γνωστοί της - στα 51 χρόνια που ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα, είχε βγάλει πολλά χρήματα, είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία και είχε κάνει επενδύσεις σε ακίνητα ενώ διέθετε καταθέσεις και σε Τράπεζες.

»Ήταν 75 χρονών και πρόσφερε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της τις υπηρεσίες της συντροφεύοντας τους άντρες που ήθελαν να περάσουν κάποια ώρα στο κρεβάτι της και να γευτούν τα χάδια και την αγκαλιά της. Οι δράστες ή ο δράστης της δολοφονίας, παρά τις έρευνες της Ασφάλειας, δεν κατέστη δυνατόν να ανακαλυφθούν.

»Όσοι τη γνώριζαν καλά τη Γαβριέλλα, ήθελαν να εξιχνιαστεί το έγκλημα και βοήθησαν την αστυνομία. Είχαν κληθεί ως ύποπτοι τις πρώτες εβδομάδες στο τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας δεκάδες άτομα, χωρίς όμως να προκύψει κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί προέβαλαν άλλοθι και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία. Πολλοί έλεγαν ότι αποκλείεται να την είχε σκοτώσει Έλληνας καθώς όλοι οι γείτονες γνωστοί και άγνωστοι αγαπούσαν και σέβονταν τη Γαβριέλλα.

»Βέβαια αυτές είναι σκέψεις και εκτιμήσεις ανθρώπων, που γνώριζαν τον άνθρωπο Γαβριέλλα, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για το δράστη ή τους δράστες. Η αδελφή της, η κυρία Λίλη, έλεγε ότι η Γαβριέλλα μπορεί να έκανε αυτή τη δουλειά που έκανε, όμως ήταν άγιος άνθρωπος καθώς βοηθούσε πολύ κόσμο και κυρίως φτωχούς και αρρώστους που είχαν ανάγκη. Στη διάρκεια της Κατοχής είχε βοηθήσει γνωστούς και αγνώστους γείτονες με τρόφιμα που  προμηθευόταν από τον Γερμανό διοικητή και άλλους αξιωματικούς». 

Και η θεωρία συνωμοσίας

Δεν ήταν λίγοι πάντως αυτοί που αμφισβήτησαν την θεωρία περί ληστείας και υποστηρίζουν μέχρι σήμερα πως η δολοφονία της μπορεί να είχε άλλα κίνητρα. Μπορεί, λένε, κάποιος να ήθελε για κάποιο λόγο να της κλείσει το στόμα, αν και η εχεμύθειά της ως προς τους πελάτες της δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Ίσως οι εναλλακτικές θεωρίες για το λόγο της δολοφονίας της να εξηγούσαν και το γεγονός ότι ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι δεν πιάστηκαν ποτέ.

Ποια ήταν η διάσημη Γαβριέλλα

Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα είχε γεννηθεί το 1916 στην Τραπεζούντα από Ρώσους γονείς αριστοκρατικής καταγωγής από την Κριμαία και είχε ακόμα δύο αδέρφια. Τις δεκαετίες '60 -' 80, η Ουσάκοβα ήταν γνωστή όχι μόνο στους πελάτες της, αλλά και στο δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο. Οι πελάτες της ταξίδευαν ακόμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας για να την επισκεφθούν στο χώρο της, στο «ναό», όπως η ίδια αποκαλούσε το σπίτι της. 

Φονέας του αδελφού της!

Η Γαβριέλλα βιάστηκε στα 5 της χρόνια. Σκότωσε τον μικρό της αδελφό από ζήλια! Η ίδια έλεγε πως δεν αγαπούσε καθόλου τον μικρό αδελφό της, την ενοχλούσε που άκουγε να λένε ότι ήταν όμορφος και που η μητέρα της ασχολούταν και μαζί του και όχι μόνο με εκείνη. «Ο μικρός με απασχολούσε. Δεν τον αγαπούσα καθόλου», θα γράψει στην αυτοβιογραφία της.

«Στη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο και ενώ η Γαβριέλλα βρισκόταν στο κατάστρωμα, η μητέρα της την άφησε να προσέχει το μωρό στο καρότσι. Τότε - όπως η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της -  αμέσως κόλλησε στο μυαλό της η σκέψη να του κάνει κακό».

»Άιντε τι περιμένεις, θα γυρίσει η μαμά, μου λέει μια φωνή μέσα μου και αρπάζοντας το καρότσι το τσουλάω μ’ όλη μου τη δύναμη. Κάποια φλούδα από μπανάνα εστάθη όμως μοιραία για το παιδί. Το καρότσι έγειρε, το παιδί έπεσε με πάταγο στο κατάστρωμα. Το κλάμα αναστάτωσε το καράβι. Έκλαιγα κι εγώ απ΄ την τρομάρα μου. Τι όμορφο που ήτο! “Η ομορφιά πρέπει να πεθάνει”, λέει η φωνή μέσα μου. Δυστυχώς το παιδί πέθανε και δεν έφαγα πολύ ξύλο, ένεκα η φλούδα της μπανάνας - το πέρασαν για ατύχημα -, κι έτσι έμεινα μοναδική με τη μαμά μου. Έτρωγα διπλές σοκολάτες, αλλά ώρες ώρες έβλεπα το μωρό στο φερετράκι του. Το 'θαψαν στην Πόλη».

Χαρακτηριστική είναι η φράση της Γαβριέλλας που έγινε και υπότιτλος της αυτοβιογραφίας της: «Έγινα ιερόδουλος διότι εγεννήθην έτσι»...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA