Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει επικρατήσει και τα κρούσματα κορονοϊού να μην μειώνονται, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Οι ειδικοί περιμένουν να επιστρέψουν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τις διακοπές τους για να δουν τα κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον Σεπτέμβριο και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους, καθώς ο στόχος για το τείχος ανοσίας δεν έχει επιτευχθεί. Το μόνο σίγουρο, πάντως, όπως έχει κάνει σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέο καθολικό lockdown στη χώρα μας.  

Διαβάστε ακόμη: Προ των πυλών ο ανασχηματισμός - Το πλάνο για ανεμβολίαστους και η στρατηγική ενόψει ΔΕΘ

Η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 24 Αυγούστου, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτούς τους λόγους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κάποιοι πολίτες. Εξηγώντας γιατί θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων ώστε να μπορέσουν όλοι από Σεπτέμβριο να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Μια σημαντική μερίδα αρνείται τον εμβολιασμό.Ο ι λόγοι είναι γνωστοί αλλά μη αποδεκτοί από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να είναι όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν 

Ολα δείχνουν ότι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι η επιστροφή της μάσκας για όλους και σε όλους τους χώρους. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε, ώστε να μην ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», σημείωσε ο κ. Τζανάκης. 

Ενα ακόμη μέτρο που θα ανακοινωθεί θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, σ' αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνον όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και τον χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν, προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Με δύο τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Αναφορικά με την εκπαίδευση, θα ισχύει ό,τι και με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ (μοριακό ή rapid) την εβδομάδα, τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα αποτελέσματα των self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα self test εντελώς δωρεάν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA