Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αποτελέσματα για τις Βάσεις 2021 των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ανακοινωθούν είτε την Παρασκευή  27 Αυγούστου ή Δευτέρα 30 Αυγούστου, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας  Άγγελος Συρίγος, με την αγωνία των υποψηφίων να ανεβαίνει καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία για να μάθουν σε ποια πανεπιστημιακή σχολή θα φοιτήσουν από Οκτώβριο. 

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο πήχης αναμένεται να ανέβει στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, με την άνοδο να είναι πιο εντυπωσιακή στα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Η άνοδος θα επηρεάσει τόσο τις ιατρικές, τις νομικές  όσο και τις οικονομικές σχολές αλλά με διαφορετικές «ταχύτητες».

Διαβάστε ακόμη: Αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021 ανά κατεύθυνση

Σχολές με ελάχιστους φοιτητές

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας«Τα ΝΕΑ»,  τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών θα αφήσουν εκτός 30.000 υποψηφίους. Μάλιστα οι κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 15.000.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, 24 Αυγούστου, ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων, βάσει των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται  αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του  εργαζόμενου και κόστος 10 ευρώ ανά τεστ. 

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθούν και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές. Θα υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θα επιβαρύνει τους ίδιους τους ανεμβολίαστους φοιτητές. Το τεστ θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το  gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις  αρχές των πανεπιστημίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA