Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα αστυνομικό, δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στη Μύκονο, μετά τη σύλληψη –σε εκτέλεση «ερυθράς αγγελίας» της Interpol- του Τυνήσιου πολιτικού και ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, Σλιμ Ριαχί. Πρόκειται για 49χρονο επιχειρηματία (σ.σ. είχε εμπλακεί και σε κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του) και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης. 

Ο 49χρονος Σλιμ Ριαχί, επικεφαλής της «Ελεύθερης Πατριωτικής Ένωσης», ο οποίος δραστηριοποιείται γενικότερα στη βόρεια Αφρική με το Real Estate και την ενέργεια, κατηγορείται από τις Αρχές της Τυνησίας για δωροληψία 300.000 ευρώ από τηλεοπτικό σταθμό της χώρας. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τον εντόπισαν στο «νησί των ανέμων» να κάνει διακοπές μαζί με φίλους του και του πέρασαν χειροπέδες, εκτελώντας το ένταλμα σύλληψη της Interpol. Ο Τυνήσιος επιχειρηματίας και πολιτικός οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (σ.σ. να παραμείνει στη Μύκονο) μέχρι την εξέταση της υπόθεσής του από την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου. 

Ο ίδιος ζητεί να μην εκδοθεί στη χώρα του – με τον δικηγόρο του να κάνει λόγο για «κατασκευασμένη» υπόθεση από επιχειρηματικούς και πολιτικούς αντιπάλους-, ενώ φέρεται να προσκόμισε στην ελληνική Δικαιοσύνη χαρτιά που καταδεικνύουν ότι κατέθεσε (σ.σ. ως δάνειο) και δεν εκταμίευσε το ποσό των 300.000 ευρώ για το οποίο κατηγορείται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πολύ περίεργη υπόθεση, που θα απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο την ΕΛ.ΑΣ. όσο φυσικά και τη Δικαιοσύνη, ενώ ενημέρωση έχει ζητήσει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος είναι ο Σλιμ Ριάχι

Ο Σλιμ Ριάχι γεννήθηκε το 1972 στο Μπιζέρτε της Τυνησίας όμως οκτώ χρόνια αργότερα η οικογένειά του εξορίστηκε στη Λιβύη και φαίνεται να ανέπτυξε καλές σχέσεις με το καθεστώς του νεκρού Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. Εκεί ασχολήθηκε με τις βιομηχανίες παραγωγής πετρελαίου, ενέργειας, αλλά και Real Estate. Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου απέκτησε και τη βρετανική υπηκοότητα.

Μετά τα μεγάλα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011, ο Ριάχι επέστρεψε στην Τυνησία, όπου ίδρυσε το προαναφερόμενο κόμμα που αυτοπαρουσιάζεται ως φιλελεύθερο «κοσμικό κι αντισλαμιστικό. Μάλιστα το πολιτικό δημιούργημα του 49χρονου συλληφθέντα στη Μύκονο συμμετείχε προ τριετίας σε κυβερνητικό συνασπισμό που ανατράπηκε.

Ωστόσο για το εν λόγω πολιτικό σχήμα διατυπώνονταν υπόνοιες για διαπλοκή, διαφθορά καθώς κι ότι είχε «ασαφείς» οικονομικούς πόρους. Τον Αύγουστο του 2011 ο 49χρονος είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να εμπλακεί επιχειρηματικά με τα ΜΜΕ της Τυνησίας αποκτώντας μερίδιο εφημερίδων ή και δημιουργώντας τρείς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης το 2012 έγινε και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τυνησίας Club Africaain.

Το 2017 κατηγορήθηκε για «ξέπλυμα χρήματος» και διαφθορά ενώ του επιβλήθηκε ποινή πενταετούς φυλάκισης για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών (ΣΣ αργότερα αυτή η κατηγορία αποσύρθηκε) αλλά και για παράνομες ενέργειες με την ποδοσφαιρική ομάδα του. Ο 49χρονος έσπευσε να απαντήσει στις εν λόγω κατηγορίες ότι ήταν θύμα «πολιτικού εκβιασμού» και ότι η προσπάθεια κατά της διαφθοράς ήταν επιλεκτική. Πολλά χρόνια διαμένει στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία ενώ υπάρχουν αναφορές σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την πολυτελή ζωή του. Επίσης αυτοεξορίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από όπου έφτασε στη Μύκονο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA