ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/08/2021 18:30

Πηνειός Ποταμός: Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων

Δεν υπάρχει σταγόνα νερού σε μία έκταση περίπου 25 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού, από τις πηγές του στην περιοχή της Καλαμπάκας, μέχρι το χωριό Διαλεκτό - Καθηγητές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ξηρασία της φετινής χρονιάς

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πηνειός Ποταμός: Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων
Πηνειός Ποταμός: Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων
Ανάγνωση:

Ανησυχητική είναι η εικόνα του Πηνειού Ποταμού, καθώς σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, είναι η πρώτη φορά που τον Αύγουστο σημειώνεται τόσο νωρίς τόσο μεγάλη ξηρασία.

Διαβάστε ακόμη: Στέρεψε ο Πηνειός ποταμός: Δραματική έκκληση του περιφερειάρχη

Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ξηρασία της φετινής χρονιάς, στην ανεξέλεγκτη άρδευση αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ποτιστικές καλλιέργειες στην περιοχή.Υπογραμμίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα πανίδα στη υδρόβια περιοχή αλλά και στις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σταγόνα νερού σε μία έκταση περίπου 25 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού, από τις πηγές του στην περιοχή της Καλαμπάκας, μέχρι το χωριό Διαλεκτό, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα Τρίκαλα. Όπως υποστηρίζει, στη συνέχεια υπάρχει νερό στην κοίτη του ποταμού, επειδή αυτό προέρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα.

Και συνεχίζει: «Ήρθε η ώρα να μπει μπροστά το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο Αχελώος. Το ένα από τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο είναι κατά 65% έτοιμο, αλλά δέκα χρόνια παραμένει έτσι. Έργο συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει σταματημένο. Αν είχε ολοκληρωθεί, δε θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από τον ‘’Ιανό’’. Να γίνουν τα φράγματα στον Αχελώο, στη Μεσοχώρα και στη Συκιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΟΤΑΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ