Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλά αγριογούρουνα έχουν κατέβει στον αστικό ιστό περιοχών στα Βόρεια Προάστια και η ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς καλεί σε κυνήγι προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαλάτη, πρόεδρο Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαρουσίου η μετακίνηση των αγριογούρουνων στα Βόρεια Προάστια οφείλεται στην αύξηση των λύκων στην Πάρνηθα.

Διαβάστε ακόμη: Πεντέλη: Ο Δήμος Διονύσου κατά της απόφασης του δασαρχείου για κυνήγι αγριογούρουνων

Το Δασαρχείο της Πεντέλης σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Όμιλο του Αμαρουσίου θα στήσουν παγάνες από τις 5 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι για να περιορίσουν τον πληθυσμό των αγριογούρουνων. Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους αλλά και στον Δήμο Διονύσου.  Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαλάτη, πρόεδρο Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαρουσίου, δεν πρόκειται να εκτελέσουν τα αγριογούρουνα. Σκοπός είναι να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

«Θα τα εκτοπίσουμε πιο βαθιά στα δάση. Τα σκυλιά θα τα κυνηγήσουν για να μπουν πιο βαθιά τα αγριογούρουνα στα δάση» δήλωσε ο κ. Γαλάτης στο MEGA.  Σύμφωνα με τον κ. Γαλάτη, η μετακίνηση των αγριογούρουνων στα Βόρεια Προάστια οφείλεται στην αύξηση των λύκων στην Πάρνηθα.

«Όχι» από τον Δήμο Διονύσου 

Θέση ενάντια στη θανάτωση των αγριόχοιρων πήρε ο Δήμος Διονύσου, με σχετική ανακοίνωσή τουΣυγκεκριμένα αναφέρει πως με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά κάθετα αρνητικός στην θανάτωσή τους ενώ κάνει έκκληση για άλλες μεθόδους μείωσης του πληθυσμού τους. Σημειώνεται, ότι ο δήμος Διονύσου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία και πολλά ζώα, ακόμα και πυρόπληκτοι σκύλοι έχουν βρει καταφύγιο στο δάσος μετά τις φωτιές.

Η ανακοίνωση του δήμου Διονύσου:

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και "δράση" που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση. Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή "Μήδεια" και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων. Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε στενή συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Φιλοζωίας Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων.

Επίσης ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία – περάσματα αγριόχοιρων στο Δήμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA