Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σαρηγιάννης: 8.000 κρούσματα και 60 θάνατοι την ημέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

(πηγή: Eurokinissi)
(πηγή: Eurokinissi)

Για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί και ο ρυθμός», τόνισε. «Έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας τώρα, στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου με 7.000 – 8.000 κρούσματα την ημέρα εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης. «Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δύο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». «Θα υπάρξει πίεση», διευκρίνισε ο καθηγητής, «αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι κατά την εκτίμησή του δεν θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής. «Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους την ημέρα, είναι φόρος ζωής», υπογράμμισε. «Να πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ οι δάσκαλοι, οι καθηγητές σε Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Θάνατος #Κορονοϊός #Κρούσματα #Δημοσθένης Σαρηγιάννης