Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανέστειλε τελικά το δασαρχείο Πεντέλης τη δράση εξόντωσης αγριόχοιρων που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου στους δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.

Με σχετικό έγγραφό του, δηλώνει πως «θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, καθόσον από την έκταση που θα λάμβανε χώρα η δράση την 31-8-21, μεταφέρεται πληθυσμός σε αυτές. Στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και απελευθέρωσής των στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν».

Διαβάστε ακόμη: Πεντέλη: Αντιδράσεις με απόφαση του Δασαρχείου - Καλεί σε κυνήγι αγριογούρουνου στις καμένες περιοχές

Σύμφωνα με το δασαρχείο Πεντέλης, οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου «παρακαλούνται να εντατικοποιήσουν τα συνοδευτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και για την αποτελεσματική προστασία τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των τετράποδων επισκεπτών».

Ο δήμος Διονύσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης του δασαρχείου, σε συνέχεια της αρχικής διαμαρτυρίας του, αλλά και των αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, που προκάλεσε την ξεκάθαρη, όπως αναφέρει, τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο θανάτωσης αθώων ζώων.

«Είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτρόπαια πράξη κανείς νοήμων πολίτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και γι' αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε η δημοτική Αρχή.

Δασαρχείο Πεντέλης: Οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν

Η δράση που είχε προγραμματίσει το δασαρχείο Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχει επιφέρει την είσοδό τους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, είχε εξ αρχής βρει αντίθετους τους δύο δήμους, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων» είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και "δράση" που έχει προγραμματιστεί, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Ο δήμος Διονύσου σημείωνε πως «έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή "Μήδεια" και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία». Γι' αυτό τον λόγο καλούσε το δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, δήλωνε πως, σε συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου, και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος Διονύσου, για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Από την πλευρά του, ο δήμος Πεντέλης είχε τονίσει πως «στον δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του.

Ο δήμος Πεντέλης δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA