Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υγειονομικοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία, με κάποιους να καταγγέλλουν πως δεν τους δόθηκε κάποιο χαρτί να υπογράψουν για την αναστολή σύμβασης εργασίας. 

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πλεύρης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας». Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», εργαζόμενοι στο Λαϊκό και στο Αττικόν, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται. 

Θεσσαλονίκη 

Δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αναστολές εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο ΑΧΕΠΑ η είσοδος του προσωπικού γίνεται πλέον με μία κάρτα, την οποία κατέχουν μόνο οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές και γιατροί. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καρόξενο, πρόεδρο των εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, αυτό το μέτρο δεν εφαρμόστηκε σήμερα, καθώς όπως σχολίασε «είναι παράνομο να διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι σε εμβολιασμένους και μη».

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ, ανέφερε πως «δεν αφήνουν συναδέλφους της πρώτης γραμμής να μπουν μέσα στο νοσοκομείο γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με σκοταδιστικές και ακροδεξιές απόψεις».

https://www.youtube.com/watch?v=qVQGbzY7Dh0

Πάτρα 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο γενικό νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Η νοσηλεύτρια Αθανασία Γιαννοπούλου καταγγέλλει πως παρουσιάστηκε στο τμήμα της στο νοσοκομείο Πατρών για να υπογράψει και «η προϊστάμενη με ενημέρωσε ότι δεν μπορώ να υπογράψω παρουσία και να μη φορέσω τη στολή μου. Μου είπε να πάω στη νοσηλευτική υπηρεσία να παραλάβω το όποιο χαρτί και να ρωτήσω. Πηγαίνοντας στη νοσηλευτική υπηρεσία μου είπαν πως δεν έχουν κάτι τέτοιο. Απευθύνθηκα στην τομεάρχη του τμήματος και μου είπε πως από τη στιγμή που δεν έχει επιδοθεί κάποιο χαρτί πρέπει η νοσηλεύτρια να είναι στο πόστο της». 

Ηράκλειο Κρήτης

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προχώρησε σε κινητοποιήσεις και πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου. 

https://www.youtube.com/watch?v=q_Ix7iFy7Rg

Λάρισα

Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Λαρίσης από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου κάνει λόγο για «μπάχαλο» και υπογραμμίζει πως «δεν επιτρέπεται σε εργαζόμενους να προσφέρουν την εργασία τους, ενώ από την Διοίκηση του νοσοκομείου δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο σε υπάλληλο που να τίθεται σε αναστολή». Παράλληλα, επισημαίνει πως κάποια τμήματα έχουν δεχτεί εργαζόμενους, ενώ στα υπόλοιπα δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν.

https://www.youtube.com/watch?v=3tiNBYgYjhU
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA