Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αναστολή των καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζομένων προχωρούν ή μία μετά την άλλη οι νοσηλευτικές μονάδες της χώρας σε εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στο υγειονομικό προσωπικό. Οπως είχε ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο, την 1η Σεπτεμβρίου θα τίθετο σε ισχύ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς υπαλλήλους των νοσοκομείων, διαφορετικά όσοι δεν θα έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα τους επιβαλλόταν το διοικητικό μέτρο της αναστολής εργασίας τους. 

Ηδη, σε αναστολή εργασίας έχουν τεθεί δεκάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό) στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Καστοριάς, Λιβαδειάς) ενώ στη Λέρο οι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν από τις 2 Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμούς στους υγειονομικούς είχε προεξοφληθεί και από την απόφαση του τέως, πλέον, υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε ανακοινώσει την ανάκληση όλων των αδειών στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία από την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μία να πιέσει για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας και από την άλλη για να καλυφθούν εκ των έσω - στο μέτρο πάντα του δυνατού - τα κενά που θα προκύψουν στα νοσοκομεία. 

Σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα». Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στην ΕΡΤ και ερωτηθείσα για την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς απάντησε: «Θα δούμε τα στοιχεία σήμερα και θα μιλήσουμε αργότερα», ενώ σημείωσε: «Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά».

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ

Τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα τεθεί σε αναστολή.

  • Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή πάντως θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη.
  • Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού.
  • Τρίτον το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA