Μενού
  • Α-
  • Α+

Περίπου 10.000 νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε σύνολο περίπου 100.000 νοσοκομειακών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάποιοι υγειονομικοί - έστω και την τελευταία στιγμή - πείστηκαν να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους για να μην βγουν σε αναστολή. 

Ομως, για 5.895 υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό διοικητικό προσωπικό) έχουν ήδη εκδοθεί και επιδοθεί στα σπίτια τους ή είναι σε διαδικασία έκδοσης τα έγγραφα αναστολής εργασίας, μετά την άρνησή τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Αλλωστε, η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους υγειονομικούς από τον Ιούλιο κιόλας για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, διαφορετικά, θα έμπαιναν σε αναστολή των καθηκόντων τους. 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: 

  • Στον Ευαγγελισμό οι ανεμβολίαστοι είναι 120 στους 3.500
  • Στο Λαϊκό οι ανεμβολίαστοι είναι 87 στους 1.450
  • Στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης οι ανεμβολίαστοι είναι 120 στους 1.200
  • Στο Παπανικολάου οι ανεμβολίαστοι είναι 156 στους 2.000
  • Στα νοσοκομεία Λάρισας οι ανεμβολίαστοι είναι 253 στους 2.900
  • Στα νοσοκομεία Κρήτης οι ανεμβολίαστοι είναι 500 στους 6.000
  • Στα νοσοκομεία Πάτρας οι ανεμβολίαστοι είναι 500 στους 3.200
  • Στο Αγρίνιο οι ανεμβολίαστοι  είναι 90 στους 680.
  • Στο νοσοκομείο Αγρινίου 40 υγειονομικοί έχουν λάβει αναρρωτική άδεια.

«Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους»

Ανεμβολίαστοι πνευμονολόγοι εξέταζαν περιστατικά Covid, ανεμβολίαστοι διευθυντές ακτινοδιαγνωστικής γνωμάτευαν ακτινογραφίες ασθενών με κορονοϊό, ανεμβολίαστοι νευροχειρουργοί έκαναν επεμβάσεις και ανεμβολίαστοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων παρείχαν υγειονομικές υπηρεσίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους. Η εφαρμογή του διοικητικού μέτρου της αναστολής εργασίας βρίσκει σημαντικό τμήμα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας εκτός ΕΣΥ, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. 

Πέρασαν περισσότεροι από 2 μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Ν.4820/202, βάσει του οποίου καθοριζόταν η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και η επιβολή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς την καταβολή αποδοχών

Οι παραινέσεις του υπουργείου Υγείας αλλά και των ειδικών επιστημόνων προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να προσέλθουν ακόμα και την ύστατη στιγμή στα εμβολιαστικά κέντρα δεν εισακούστηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προσκόμισαν ούτε ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19 ολοκλήρωσης εμβολιασμού, ούτε ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού λήψης πρώτης δόσης του εμβολιασμού, ούτε και βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου και για διάστημα ελέγχου 6 μηνών από τη νόσηση. 

Αντίθετα, προτίμησαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και συμβολικές καταλήψεις στα νοσοκομεία, αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου μιας και η δικαστική προσφυγή τους για την αναστολή τους είχε αρνητική εξέλιξη. Οι αποφάσεις των διοικητών των νοσοκομειακών μονάδων, που προχώρησαν στην αναστολή καθηκόντων του ανεμβολίαστου προσωπικού, δείχνουν ότι αυτοί που τελικά αρνήθηκαν να εμβολιαστούν ανήκουν σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες, καλύπτοντας όλα τα στάδια της διοικητικής ιεραρχίας των μονάδων. Από εργάτες ΥΕ, καθαρίστριες και τραπεζοκόμους, τραυματιοφορείς και νοσηλευτές μέχρι επιμελητές και διευθυντές ΕΣΥ.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέο «όχι» ΣτΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας. Ζητούσαν «πάγωμα» της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αρχικά, η αίτηση που απορρίφθηκε αφορούσε αυτή της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο αργότερα μέσα στην ημέρα διευκρινίστηκε από το ΣτΕ ότι η αίτηση αναστολής που εξετάστηκε και απορρίφθηκε δεν αφορά στην ΠΟΕΔΗΝ. Η αίτηση που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και η αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου. 

Σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού 

Στο μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα για την κάλυψη των κενών, που θα προκύψουν στο προσωπικό του ΕΣΥ πλην των γιατρών, ύστερα από την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Το επικουρικό προσωπικό θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη και δεν αφορά σε προκήρυξη θέσεων αλλά καταγραφή των προτιμήσεων των υποψήφιων, ώστε οι φορείς σύμφωνα με τις ανάγκες και την οικονομική τους κατάσταση να αντλήσουν προσωπικό από τους ηλεκτρονικούς πίνακες υποψηφίων που θα προκύψουν. 

Στη διαδικασία δε μπορούν να συμμετέχουν όσοι/όσες: 

  • έχουν υπερβεί το 65 έτος της ηλικίας τους, 
  • κατέχουν άλλη θέση ως επικουρικό προσωπικό ή υπηρετούν ως προσωπικό σε Τοπική Ομάδα Υγείας (Τ.Ομ.Υ.) 
  • έχουν αρνηθεί την τοποθέτησή τους ως επικουρικό προσωπικό βάσει των πινάκων κατάταξης που προέκυψαν κατόπιν της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής το 2020, ούτε σε συμπληρωματικές ενεργοποιήσεις του 2020, καθώς και στην τακτική ενεργοποίηση της πλατφόρας για το 2021 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών για την τακτική ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το 2021 και 
  • έχουν παραιτηθεί από θέση επικουρικού προσωπικού από 1-01-2020 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση μη αποδοχής της τοποθέτησης, αποκλείεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης εγγραφής σε τυχόν συμπληρωματικά ανοίγματα της πλατφόρμας εντός του τρέχοντος έτους κατά το οποίο δεν αποδέχθηκαν την τοποθέτησή τους, όπως επίσης και για το επόμενο έτος για όλες τις ενεργοποιήσεις της πλατφόρμας, είτε πρόκειται για την τακτική ή τυχόν συμπληρωματικές.

Σε περίπτωση παραίτησης πριν από τη λήξη της σύμβασης, τότε δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης εγγραφής σε τυχόν συμπληρωματική ενεργοποίηση της πλατφόρμας εντός του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο παραιτήθηκαν, όπως επίσης και για τα δύο  επόμενα έτη για όλες τις ενεργοποιήσεις της πλατφόρμας, είτε πρόκειται για την τακτική ή τυχόν συμπληρωματικές και όταν ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή οι κωδικοί taxis των υποψηφίων δεν θα γίνονται αποδεκτοί και για τις δύο περιπτώσεις. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA