Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχουν βάλει την υπογραφή τους στο καλό ελληνικό τραγούδι. Τα πιο σπουδαία λαϊκά τραγούδια έχουν την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μεγαλούργησε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια τους ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, γίνονται διαχρονικές επιτυχίες.

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: Η στιγμή που χορεύει συρτάκι μαζί με τον κινηματογραφικό Ζορμπά, Αντονι Κουίν

Η πρώτη συνάντηση Μίκη Θεοδωράκη - Γρηγόρη Μπιθικώτση γίνεται στη Μακρόνησο. Το 1945 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν στρατιώτης πρώτα στο Χαϊδάρι και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Ολοι ήξεραν ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν μουσικός και τότε ένας ανώτερός του, τον διέταξε να φτιάξει μια ορχήστρα για να διασκεδάζει τους αξιωματικούς της Λέσχης στη Μακρόνησο. «Μια μέρα που το κάναμε πρόβα με την ορχήστρα μου ένα τραγούδι και κάπου ήθελε ένα ακόρντο. Τους είπα "εδώ φα". Και πετάγεται ένα παιδί που ήταν ξαπλωμένο με ένα βιβλίο στο χέρι και λέει: το "φα πάει καλύτερα"» γράφει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο "Εγώ, ο σερ" (εκδόσεις Κοχλίας), ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Και τον ρωτάω "τι δουλειά κάνεις εσύ ρε φίλε, με τι ασχολείσαι;". Και μου απαντά "σπουδάζω μουσική". Αυτό το παιδί ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και επαφή στη Μακρόνησο. Πού να φανταζόμουν, εκείνη τη στιγμή, τι ρόλο θα έπαιζε στη ζωή μου, στη μουσική της Ελλάδας, αλλά και στην παγκόσμια μουσική σκηνή αυτό το παλικάρι, που το είδα μ’ ένα βιβλίο στα χέρια, ξαπλωμένο να διαβάζει».

Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ακλόνητη, με μια παρένθεση την εποχή της δικτατορίας. Οι ερμηνείες του Γρηγόρη Μπιθικώτση στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Επιτάφιος» («Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου Μίσεψες»), «Ρωμιοσύνη» («Θα Σημάνουν οι Καμπάνες»), σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον Εστί» («Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Ένα το χελιδόνι»), σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι και θεωρούνται αξεπέραστες.

Την περίοδο της δικτατορίας οι σχέσεις του με τον Μίκη Θεοδωράκη κλονίστηκαν σοβαρά, όταν, στις 13 Ιουλίου 1967, τραγούδησε μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού τον Ύμνο της 21ης Απριλίου στα «Δειλινά» της Γλυφάδας. Η δικαιολογία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν ότι δεν μπορούσε να αντέξει μια εξορία τη στιγμή που η ζωή του είχε στρώσει. Οι δυο τους τα ξαναβρήκαν οριστικά τον Μάρτιο του 2002 στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Μπιθικώτση στο ΣΕΦ.

Αλλωστε, για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο άνθρωπος που εκτόξευσε την καριέρα του και για τον Μίκη Θεοδωράκη ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν το «πρωτοπαλίκαρό του»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA