Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντικές επιπτώσεις θα επιφέρει στο ΕΣΥ η αναστολή καθηκόντων στην οποία τίθενται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και μάλιστα σε μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Μιλώντας στο Insider, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να αντικαταστήσει άμεσα το προσωπικό, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ χθες πρώτη μέρα αναστολών, αναστάλθηκαν χειρουργεία, ανακλήθηκαν εξετάσεις και υπήρξε πολύ μεγάλη αναστάτωση στα νοσοκομεία. Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ζήτησε λίγες μέρες προθεσμία για εμβολιασμό των υγειονομικών έτσι ώστε να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ανακύψουν στο πλαίσιο των αναστολών, με αναδιάταξη δυνάμεων εντός των νοσοκομείων, μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλες δομές αλλά και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Μάλιστα, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας δίνεται παράταση στις έκτακτες ρυθμίσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων του προσωπικού, της πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου και της ανάθεσης υπηρεσιών σε τρίτους.

Μερική αναπλήρωση

Σύμφωνα με διαρροές, οι θέσεις που θα μείνουν προσωρινά κενές και δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν μέσω των μετακινήσεων, δεν αναμένεται να αντικατασταθούν πλήρως με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο κατά ένα ποσοστό. Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί ότι με συνέργεια και συνένωση δυνάμεων, το προσωπικό το οποίο θα χρειαστεί θα είναι λιγότερο σε σχέση με αυτό που θα καταλήξει σε αναστολή καθηκόντων. 

Το ενδεχόμενο αυτό εντείνει επιπλέον την ανησυχία των υγειονομικών, δεδομένου ότι το ΕΣΥ παρουσιάζει διαχρονικές ελλείψεις και το ενεργό προσωπικό είναι ήδη κουρασμένο, μετά από ενάμισι χρόνο μάχης με την πανδημία. «Με την αναστολή καθηκόντων των συναδέλφων, που δεν φρόντισε η κυβέρνηση να τους αντικαταστήσει -είναι 2 Σεπτεμβρίου και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας- και αν δεν αναπληρωθούν οι θέσεις, οδηγούμαστε σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις, περικοπή αδειών και ιδωτικοποίηση σε μία περίοδο που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Βάσει των στοιχείων της ΠΟΕΔΗΝ, 10.000 υγειονομικοί είναι ανεμβολίαστοι και θα τεθούν εκτός καθήκοντος. Από αυτούς περίπου 1.000 είναι γιατροί, 3.000 νοσηλευτικό προσωπικό και 6.000 λοιπό προσωπικό (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.ά.). Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης,  είχαν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονταν στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου. 

Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με αίτημα «να μη χάσει τη δουλειά του κανένας υγειονομικός» καθώς και με στόχο να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται στη Δημόσια Υγεία».

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε για την Ολομέλεια στις 8 Οκτωβρίου 2021 και αναμένεται να προσδιοριστεί η εκδίκαση της αναστολής του μέτρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA