Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια εδώ. Αφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης και πέρασε στην αιωνιότητα. Η κόρη του, Μαργαρίτα, μιλώντας στην εκπομπή Live News, συγκινεί με τα λόγια της και αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές του πατέρα της, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. 

«Να αγαπάμε τον μπαμπά. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον μπαμπά. Στο τέλος της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα. Για 20 μέρες υπέφερε, δεν ήθελε να ζήσει άλλο. Τελικά τελείωσε το πρωί. Τα πνευμόνια του δεν λειτουργούσαν. Και αυτό που θέλω να πω είναι να μην ξεχάσουμε τον μπαμπά. Ηταν καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος, αγωνιστής, μεγάλος καλλιτέχνης με ωραίες μελωδίες και πολύ αγώνα, πολύ αγώνα και πολλές θυσίες. Αυτός ήταν ο μπαμπάς. 

Κάθομαι εδώ και είναι σαν να κοιμάται και τον χαϊδεύω και τον νανουρίζω. Είναι ήρεμος, έκλεισαν τα μάτια του και δεν το πιστεύω. Δεν μπορούσε να μιλήσει τις τελευταίες μέρες, ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ήθελε να πεθάνει, να τον σκοτώσουμε, να βρούμε μια ένεση. Είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δυστυχώς πέθανε οδυνηρά. Είπαμε να κάνουμε ένα λαϊκό προσκύνημα την επόμενη εβδομάδα στη Μητρόπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. 

Μίκης Θεοδωράκης: Στο Βραχάτι η κηδεία του

Την άλλη Πέμπτη η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στο μέρος όπου είχε το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στην κόρη του, Μαργαρίτα, αλλά και στη σύζυγό του, Μυρτώ Αλτίνογλου.

Η κηδεία του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη θα γίνει στο Βραχάτι, μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών (από την Τρίτη έως την Πέμπτη), όπου θα ψαλεί και η νεκρώσιμος ακολουθία. Μετά την πάροδο τριετίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν και η τελευταία επιθυμία του. Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

https://www.instagram.com/p/CTUSj4zqsB7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο βίντεο λίγες ημέρες πριν πεθάνει 

Αυτό είναι το τελευταίο βίντεο του Μίκη Θεοδωράκη λίγες ημέρες πριν ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης περάσει στην αιωνιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης απαγγέλλει στίχους από ένα έργο και στο πλευρό του είναι η κόρη του, Μαργαρίτα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, παρά τα 96 του χρόνια, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγες μόλις ημέρες πριν πεθάνει, διαβάζει, ενημερώνεται, όπως αποδεικνύεται και από αυτό το τελευταίο δημόσιο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο βίντεο με διάρκεια 1:14 λεπτών, είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, φορά τα γυαλιά του και κρατά τις σημειώσεις του. Του μιλά η κόρη του, Μαργαρίτα, και τον ενημερώνει για όλα. Εκείνος αφού απαγγέλλει: «Ενας κυκλικός χορός της μεθυσμένης ελπίδας» ενημερώνεται από την κόρη του, Μαργαρίτα, για το τι έχει να κάνει μετά. Ο Μίκης Θεοδωράκης, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σπίτι του και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA