Μενού
  • Α-
  • Α+

Την 1η Ιουλίου καταγράφηκε στις αναφορές του ΕΟΔΥ -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η μετάλλαξη Μu, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06. Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

Σύμφωνος με τη θέση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι δηλαδή, η μετάλλαξη MU δε έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, παρουσιάστηκε και o καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίας που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA