Μενού
  • Α-
  • Α+

Με άγριες διαθέσεις μπήκε το φθινόπωρο καθώς προ των πυλών βρίσκεται ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ενώ αναλύοντας τα νέα δεδομένα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει λόγο για ραγδαία επιδείνωση από το βράδυ του Σαββάτου, με την κακοκαιρία να «χτυπά» σε δύο φάσεις και να δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για πλημμύρες. Παράλληλα στο δεύτερο κύμα της, θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Διαβάστε ακόμη: Πολιτική Προστασία: Συστάσεις στους πολίτες για την επιδείνωση του καιρού

Όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στα social media το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας για το φετινό Φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να αφήσει πίσω του προβλήματα μιας και θα δραστηριοποιηθεί για αρκετές ώρες πάνω από θαλάσσιες εκτάσεις σε μια εποχή όπου οι θάλασσες έχουν αποκτήσει σημαντικά ποσά θερμότητας από το καλοκαίρι που έχει προηγηθεί. 

Αναλύοντας την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, κάνει λόγο για κίνδυνο πλημμυρών και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: αφορά το χρονικό διάστημα από σήμερα Σάββατο αργά το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια τμήματα της Ιταλίας και αφού προηγουμένως απασχόλησε την Ιβηρική χερσόνησο προκαλώντας και προβλήματα θα προσεγγίσει τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας καθώς θα πηγαίνουμε προς το βράδυ σήμερα. Έτσι λοιπόν αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, την Πελοπόννησο και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο. 

Επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα με έμφαση τα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη δυτική - κεντρική Στερεά, την δυτική -  κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική, την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθεί χαλάζι ενώ είναι πιθανό να δούμε ακόμα και υδροστρόβιλους - ανεμοστρόβιλους με έμφαση το δυτικό - κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. 

Βροχές, βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ο κ. Μαρουσάκης μιλά και για τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας που αναμένεται το διάστημα πρωί Δευτέρας και μέχρι την Πέμπτη περίπου. Όπως σημειώνει α κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, οι ισχυρές κατά τόπους βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και η σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου. Στη φάση αυτή θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η περιοχή της Εύβοιας όπου εξαιτίας και των πυρκαγιών είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα. 

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο Κυριακή κοντά στο μεσημέρι απόγευμα και με έμφαση περιοχές που βρέχονται από τον Θερμαϊκό. Στην Αττική είναι πιθανό αύριο αργά το απόγευμα - βράδυ να εκδηλωθούν καταιγίδες σε περιοχές που βρέχονται από τον Σαρωνικό και θα πρέπει να δοθεί μια βαρύτητα στη Μάνδρα, τα Μέγαρα και τα Βίλια

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, η μεταβολή του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή (05-09-2021) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κυρίως στα βόρεια πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.
  • Τους θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο τη Δευτέρα (06-09-2021) και την Τρίτη (07-09-2021), με ένταση 7 με 8 και πιθανώς την Τρίτη 9 μποφόρ.
  • Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου, στα δυτικά και τα βόρεια την Κυριακή και στις υπόλοιπες περιοχές τη Δευτέρα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA